Bindevævsknuder - Fedtknuder

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Aleris-Hamlet tilbyder operation for godartede bindevævsknuder og fedtknuder i bevægeapparatet.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Bindevævsknuder kommer fra kroppens støttevæv - knogler, fedtvæv (fx i underhuden), muskler, brusk m.m. De sidder ofte i bevægeapparatet dvs. på arme og ben, men kan også forekomme i brystvæggen, bugvæggen og på ryggen. Langt de fleste knuder er godartede, men der ses i Danmark ca. 300 nye tilfælde af egentlig bindevævskræft, som behandles på et af landets kræftcentre. De godartede bindevævsknuder er karakteriserede ved, at de vokser meget langsomt.

Fedtknuder

Den hyppigst forekommende bindevævsknude er fedtknuder, også kaldet lipomer. Fedtknuder består af en samling af fedtceller, som ligger i en tynd kapsel. Fedtknuder kan sidde overalt på kroppen men ofte findes de i underhudens fedtvævslag. Der er næsten altid tale om godartede tumorer. Man ved ikke hvorfor fedtknuder dannes. Nogle mennesker har tendens til at danne talrige knuder, og i visse tilfælde er der en høj grad af arvelighed i tilstanden.

Fedtknuder kan have mange størrelser fra et par centimeter til mere end 20 centimeter. Andre bindevævsknuder i de bløde væv fx i senevæv kan føles mere faste og hårde, men blive sjældent store.

Symptomer på fedtknuder

Fedtknuder opdages ofte tilfældigt som en blød udfyldning i underhuden, men de giver sjældent andre symptomer. Dybereliggende fedknuder fx i muskulaturen kan til gengæld være mere generende, da de kan påvirke funktionen i musklen. Langt de fleste fedtknuder er helt symptomfrie.

Behandling af fedtknuder

Små knuder som ikke giver symptomer, kræver ikke nogen behandling. Hvis der er trykmæssige eller kosmetiske problemer kan knuderne fjernes ved en mindre operation i lokal bedøvelse. I sjældne tilfælde med større knuder, kan det være nødvendigt med fuld bedøvelse.

Operationen foregår ved, at der lægges et snit hen over knuden, hvorefter man ofte blot vil kunne klemme denne ud. Andre gange er knuden mere forgrenet og kræver lidt mere frilæggelse for at fjerne denne. Sjældne gange vil det være nødvendigt at lægge et lille dræn i såret, som så skal fjernes efter 1 - 2 dage. Ofte sendes det fjernede væv til undersøgelse for at være helt sikker på diagnosen.

Vores læger og fysioterapeuter

Til toppen af siden