FAQ om bivirkninger efter gastric bypass

Her finder du svar på de hyppigeste spørgsmål omkring bivirkninger efter en gastric bypass.

1. Min afføring har ændret sig?

Nogle patienter føler sig meget oppustede og forstoppede lige efter operationen – specielt i den flydende kostperiode. Dette skyldes dels, at det mindskede fødeindtag fører til færre affaldsprodukter, dels at kosten er mindre fiberrig. Det er således normalt med færre toiletbesøg. Endvidere er det vigtigt at være opmærksom på, om dit væskeindtag er stort nok. For at undgå og afhjælpe forstoppelse er det vigtigt, at du drikker rigeligt med væske svarende til 1,5 - 2 liter dagligt. Du kan eventuelt forsøge med et glas sveskejuice om morgenen eller lidt sveskegrød. Hjælper dette ikke, kan håndkøbsmedicin anvendes. Efter operationen er det normalt at der den første uge kan forekomme blod i afføringen. Mange oplever, at maven rumler meget, og det er ikke ualmindeligt at have mere tarmluft og luftafgang.

2. Jeg har dårlig ånde?

Det er almindeligt at opleve dårlig ånde det første stykke tid efter operationen. Sukkerfri pastiller og tyggegummi kan anvendes i begrænset omfang.

3. Jeg kaster op og har kvalme?

Hvis du oplever at få smerter eller opkastninger, når du spiser, er det ofte, fordi du spiser for meget eller for hurtigt. Spis stille og roligt og lær at lytte til signalerne fra din mave. Stop med at spise, inden du bliver dårlig, får ondt eller kaster op. Kaster du regelmæssigt op, er dette et advarselstegn. Det kan skyldes forkerte spisevaner, men kan i sjældne tilfælde også skyldes, at udstrømningen fra mavelommen er blevet for snæver, og dette kan kræve foranstaltninger.

Kaster du ofte op, skal du tage dette op til diskussion ved kontrolbesøgene eller kontakte Aleris-Hamlet. Det kan blive nødvendigt at være på flydende kost i nogle dage, idet hyppige opkastninger medfører hævelse ved overgangen mellem den lille mavelomme og tarmen. Du skal være opmærksom på, at en almindelig maveinfektion med opkastningerkan give de samme symptomer og kræve

Kvalme kan muligvis afhjælpes ved at:

  • Spise mange små måltider
  • Spise en tør kiks eller et stykke ristet brød
  • Friske munden op med fx tandbørstning eller mundskylning
  • Trække frisk luft

Hvis det er muligt, kan det være en hjælp at få tilberedt maden af andre. Det kan fremprovokere kvalme og opkastninger og nedsætte din appetit yderligere, hvis du selv står for madlavningen. Du skal være opmærksom på, at en almindelig maveinfektion med opkastninger kan give de samme symptomer og kræve de samme foranstaltninger. Ved usikkerhed omkring kvalme, opkast og smerter kontakt os.

4. Jeg oplever hårtab. Hjælp!

Øget hårtab er noget, som rammernogle patienterisær 4 - 8 mdr. efter operationen. Dette fører dog aldrig så langt som til skaldethed, og hårvæksten bliver efterhånden normal igen. Hårtab skyldes ofte lavt kalorie- og proteinindtag.

5. Er det normalt at have smerter og ubehag?

Smerter og ubehag i maveregionen kan skyldes mange ting fx forkert spiseteknik, forstoppelse, overfølsomhed overfor mælk. Hvis du fx spiser for store madstykker eller madmængder, er der risiko for, at maden kan tilstoppe tarmen ved en af de to sammensyninger. Dette vil medføre smerter og opkastninger. Maden passerer næsten altid af sig. Fortsætter smerterne bør du kontakte Aleris-Hamlet eller egen læge.

Lige efter operationen klager en del patienter over en diffus følelse af utilpashed og øget træthed. Mange patienter oplever dette men bemærker samtidig, at følelsen ikke bliver værre, når man spiser. Endvidere mærker en del patienter sidestik i venstre side. Disse fænomener er ikke farlige, og de forsvinder i de fleste tilfælde inden for de første par måneder. Du skal regne med at være kuldskær i hele vægttabsperioden.

6. Hvad betyder fedtdiarré?

En del patienter rammes af diarré efter operationen. Diarréen hænger ofte tæt sammen med det totale fedtindtag. Det fedt, du indtager, passerer ofte mere eller mindre ufordøjet direkte gennem mave-tarm kanalen. Dette kan forårsage diarré, som er luftig, flyder oven på vandet i toilettetog lugter ilde. Ildelugtende tarmluft er også almindelig. Du kan imidlertid styre dette selv ved at mindske fedtindtaget. Du lærer efterhånden, hvordan du skal håndtere spisningen for at undgå symptomer.

7. Hvad betyder dumping?

Dumping er et symptom, som opstår, hvis du overbelaster tarmen med glukose (sukker). Normalt doseres maveindholdet ud i tarmen i små mængder ad gangen. Derfor kan dumping ikke opstå. Hos patienter, der er opereret med gastrisk bypass, passerer hele den indtagne føde hurtigt ned i tyndtarmen. Dette indebærer, at du kan få en høj, lokal glukosekoncentration ved indtagelse af sukker, og dumping opstår. Dumping kan karakteriseres som en følelse af mathed, hjertebanken og af og til koldsved. Ofte må patienten lægge sig lidt, hvorefter symptomerne forsvinder efter ca. 10 - 15 minutter. Dette kan lyde ganske harmløst, men i praksis oplever mange patienter det dog som meget ubehageligt. Patienter, som spiser meget sukker­ (fx slik, kager og desserter), får meget dumping. Dumping er tilstrækkeligt ubehageligt til, at de fleste patienter­ afstår fra søde sager. Dette betyder, at gastric bypass er en hensigtsmæssig operation for svært overvægtige, som spiser en del søde sager. Du skal være opmærksom på, at tærsklen for dumping er meget individuel­, og derfor er der nogle, som aldrig oplever det. Som hovedregel skal indtagelsen af sukker holdes meget lavt. At du ikke oplever dumping betyder ikke, at du frit bør spise slik, kage og sukker. En af årsagerne til overvægt er netop indtag er meget sukker. Efter operationen bør du under alle omstændigheder ændre disse vaner, hvis du ikke ændrer på dette er der risiko for at tage på igen.

8. Kan jeg blive gravid?

Gastric bypass er ingen hindring for, at du kan blive gravid. Tværtimod vil muligheden for at opnå graviditet­ bedres efter et stort vægttab. Det er ikke hensigtsmæssigt, at du bliver gravid i den periode, hvor vægten­ falder. Der er risiko for fejlernæring og alvorlig jernmangel. Mange gravide vil døje med utilpashed, træthed­, problemer­ med at spise samt dårlig almentilstand. Vi anbefaler kvinder at vente til mindst et år efter operationen­, indtil vægten er stabiliseret på et nyt niveau. Før en eventuel graviditet er det nødvendigt at kontrollere, at du ikke mangler nogen næringsstoffer. Dette bør undersøges via blodprøver hos egen læge og ligeledes gennem hele graviditeten.

Hvis du ikke ønsker at blive gravid, skal du være opmærksom på, at hvis du bruger p-piller e.l. som prævention, er der risiko for, at du efter operationen ikke optager hele tablettens hormonregulerende lægemiddel og dermed kan blive uønsket gravid. Derfor bør du enten finde en alternativ præventionsform eller tale med speciallægen om, at få en p-pille med højt østradiol indhold.

9. Kan man komme til at mangle vitaminer og mineraler?

Efter især en gastric bypass er der en risiko for, at man kan få mangel på vitaminer, mineraler og proteiner, fordi man optager mindre af dette efter omlægning af tarmene. Det er derfor meget vigtigt, at man følger diætistens anbefalinger og får taget de nødvendige blodprøver resten af livet.

For at undgå mangeltilstande anbefaler vi, at du fremover supplerer med multi-vitamin-mineraltabletter, jerntabletter, kalktabletter med D-vitamin samt B12 vitamin. Du får rådgivning om valg af præparat og får udleveret de nødvendige recepter. Din vitamin- og mineralstatus skal resten af livet kontrolleres med fastlagte, regelmæssige blodprøver. Dette skal foregå hos din egen læge.

10. Får jeg nok proteiner?

Ved en gastric bypass skal den del af tarmen, der optager føden, være kort for at undgå, at der optages for meget fedt fra føden. Ulempen ved dette er, at det også bliver svært at optageproteinerne. Derfor er det vigtigt, at kosten indeholder mange proteiner. Vi anbefaler, at du prioriterer proteinerne til dagens måltider. Det kan dog evt. være nødvendigt med et proteintilskud, som fås i håndkøb. Der fås adskillige velegnede præparater, som diætisten vejleder dig om. Dit proteinniveau bør måles regelmæssigt.

Til toppen af siden