Gastric bypass

Ved en gastric bypass forventes det, at du kan tabe ca. 70 - 80 % af din overvægt. Det giver livskvalitet og bevægelighed.

Gastric bypass er et kirurgisk indgreb, som kombinerer en lille mavesæk med en delvis frakobling af tyndtarmen. Herved begrænses ikke blot fødeindtagelsen men også næringsoptagelsen. Operationen udføres som kikkertoperation.

Mavesækken

Gastric bypass illustration

Ved denne metode deles mavesækken lige nedenfor mavemunden. Den lille øvre mavelomme skal have en volumen på ca. 20 ml, hvorved patienten hurtigt vil opleve en mæthedsfornemmelse. Den nedre større del bliver en blindsæk, som ikke har kontakt med den øvre mavelomme. I den nedre mavesæk produceres mavesafter, som tømmer sig direkte ned i tyndtarmen.

Omkobling af tarmsystemet

Derefter deles tyndtarmen ca. 60 cm nedenfor tolvfingertarmen. Den nedre del af tyndtarmen sys op til den lille mavelomme således, at denne tømmes direkte ned i tyndtarmen. Den øvre del af tyndtarmen påsys siden af tyndtarmen ca. 150 cm nedenfor den lille ny mavesæk.

Gennem disse omkoblinger af tarmsystemet opnås en kombination af en lille mavesæk og en forringet evne til at optage føden. Mave- og tarmsafter produceres som vanligt i mavesækken, galdeblæren og bugspytkirtlen. Disse transporteres ned i den afkoblede tyndtarm og møder først føden længere nede i systemet.

Når føden møder tarmsafterne, er den fælles tid så kort, at tarmsafterne ikke får tid til at nedbryde alt føden, inden den forsvinder ned i tyktarmen. En stor del af føden kan derfor ikke optages men forsvinder i stedet ud med afføringen.

Hvordan er det typiske forløb ved gastric bypass?

De fleste kommer først til et uforpligtende informationsmøde, inden de beslutter sig for at gå videre. Hør på videoen, hvad du efterfølgende kan forvente.

 

Mulige bivirkninger og komplikationer

Som ved alle andre operationer er der også en lille risiko for komplikationer ved en fedmeoperation. Peter Funch-Jensen forklarer her, hvad du skal være opmærksom på.

Kontakt os

København

Til toppen af siden