Fedmeoperation halverede vægten

Henrik Hansen

54-årige Henrik Hansen vejede 143 kilo, men efter en fedmeoperation har han halveret vægten. Det har gjort Henrik i stand til at gennemføre et halvmaraton, og næste skridt bliver et helt maraton.

Allerede da Henrik Hansen blev konfirmeret, havde badevægten rundet 100 kilo, og i 2010 nåede den dengang 49-årige sjællænder en vægt på 143 kilo. Efter en gastric bypass fedmeoperation på privathospitalet Aleris-Hamlet tabte Henrik sig hurtigt, og i dag vejer han under halvdelen.

Den nu 54-årige familiefar fra Nykøbing Sjælland er nået ned på 70 kilo, og vægttabet har givet ham muligheder, som før syntes helt urealistiske. – Jeg har gennemført et halvmaraton, og det troede hverken jeg eller mine omgivelser muligt for fem år siden. Dengang kunne jeg dårligt gå op af trapperne uden at være døden nær, fortæller Henrik Hansen og fortsætter:
– Jeg har væddet med en bekendt om, at jeg skal gennemføre et maraton inden for det næste år, og det mål håber jeg at kunne indfri.

Svært at blive opereret gennem det offentlige

Henriks overvægt var et resultat af en usund livsstil helt fra barndomsårene. Han havde aldrig lært at spise de rigtige fødevarer – og spiste uden at være sulten. Som så mange andre fede danskere havde Henrik flere gange forsøgt at tabe sig, men hver gang tog han de tabte kilo på igen.

– Nogle vil måske sige, at det er for dårligt, at man skal have en operation for at komme af med sit vægtproblem. Men for mig var det lige nøjagtigt dét, der skulle til. Jeg kunne ikke tabe mig, fordi min mave konstant skreg på mad, fortæller Henrik Hansen, der undrer sig over, at adgangen til offentligt betalte fedmeoperationer er blevet strammet.

– Måske fik enkelte patienter tidligere en operation, de ikke havde brug for, men i dag er det altså blevet for svært at komme i betragtning. Man skal jo nærmest være halvdød, inden det offentlige vil overveje at operere, fortsætter han.

Henrik Hansen fik selv betalt sin operation på privathospitalet Aleris-Hamlet af det offentlige, og det er han evigt taknemmelig for. Derfor var han også meget omhyggelig med at overholde de forskrifter, som hospitalet satte op for ham. – Jeg følte en forpligtelse til at få det fulde udbytte af operationen, når jeg fik så dyr en behandling. Men for samfundsøkonomien var det også en god forretning. Jeg har kunnet passe mit arbejde, mens det offentlige sparer 16.000 kroner om året på astma- og KOL-medicin, siger han.

Henrik Hansen
Henrik Hansen
Inden sin fedmeoperation vejede Henrik Hansen 143 kg Henrik Hansen er sluppet af med sin  astma og KOL 

Lægen skubbede på

Henrik, der til daglig er servicemedarbejder på en tankstation, havde egentlig ikke tænkt på at få foretaget en fedmeoperation. Det var derimod hans læge, der fik idéen. – Min læge sagde til mig, at han ville foreslå at finde en anden læge, fordi han ikke var interesseret i at skrive min dødsattest. Den kommentar blev en øjenåbner for mig, og jeg skylder ham en stor tak i dag. Uden hans indblanding var mit liv uden tvivl ikke det samme.

De første uger efter fedmeoperationen havde Henrik smerter, og han blev i tvivl, om indgrebet var det hele værd. Men i dag vil Henrik ikke lave noget om, og han roser forløbet omkring operationen. – På den gamle karakterskala vil jeg give Aleris-Hamlets håndtering og arbejde et 11-tal. Mange gange har man kun fokus på de negative historier inden for sundhedssektoren, men man skal altså også huske at fortælle de mange gode historier, mener han.

Siger bare "ja"

For Henrik Hansen har det været en stor omvæltning, at han har fået fysisk overskud i hverdagen. Ugidelighed stod nærmest malet i panden på ham før fedmeoperationen, men det er anderledes i dag. – I dag siger jeg bare "ja", hvis mine børn spørger mig om noget. Jeg tager heller ikke imod lift, som jeg gjorde før. Dengang var det skønt at blive samlet op på vej hjem fra købmanden, men i dag vil jeg hellere gå hele vejen, siger han.

Henrik Hansen er sluppet af med astma og KOL, der før operationen generede ham hver dag. Han har fået sin fulde lungekapacitet tilbage, og nattesøvnen er ikke længere præget af uro og lange perioder med søvnløshed.

Fakta  
Navn Henrik Hansen
Alder 54 år
Behandler Peter Funch-Jensen
Behandling Gastric bypass
Afdeling København
Til toppen af siden