Rygsøjlegigt - Morbus Bechterew

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Morbus Bechterew er en kronisk inflammatorisk gigtsygdom, som også går under betegnelsen rygsøjlegigt.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Morbus Bechterew / rygsøjlegigt er en kronisk inflammatorisk gigtsygdom. Spondylitis betyder betændelse i ryghvirvlerne, og ankylopoetica er navnet på den særlige type gigtbetændelse, der opstår, når immunapparatet aktiveres og danner antistoffer rettet mod kroppens egne celler.

Der er således tale om en gigtbetændelse uden bakterier. Betændelsen angriber for det meste de steder, hvor sener, ledbånd og ledkapsler hæfter på knoglerne, men også ledhinden inde i leddene kan blive ramt.

Ca. 10.000 danskere lider af Morbus Bechterew, men formentlig er tallet højere, idet en række lettere tilfælde aldrig diagnosticeres. De fleste får stillet diagnosen omkring 20 - 30 års alderen. Nogle har dog rygsmerter allerede i teenageårene. Sygdomen optræder 2 - 3 gange hyppigere hos mænd end kvinder.

Årsagen til Morbus Bechterew er ukendt, men arv og miljø lader til at have betydning, idet den er forbundet til en bestemt vævstype (HLA-B27). 90% af alle Morbus Bechterew patienter har vævstypen HLA-B27, hvorimod kun 10% af alle raske har denne vævstype. Man ved ikke om bakterier eller andre mikroorganismer kan udløse sygdommen.

Symptomer på rygsøjlegigt / Morbus Bechterew

Rygsøjlegigt er karakteriseret ved:

 • Snigende ofte søvnforstyrrende rygsmerter, som gradvist udvikles over måneder og op til flere år. Smerterne er tilbagevendende og ledsaget af stivhed, mest udtalt om morgenen, og nedsat bevægelse i både rygsøjlen og brystkassen. Vanligvis lindres smerterne ved fysisk aktivitet, men ikke hvile
 • At den først og fremmest angriber ryggen og leddene mellem korsben og hofteben
 • I sværere tilfælde påvirkes kropsholdningen og forårsager krum ryg og ryggen bliver stiv. Dette skyldes forkalkningerne i ledene under sygdommens aktivitet
 • Ca. 1/3 af alle Morbus Bechterew patienter udvikler smerter og hævelse i hofte-, knæ- eller skulderled
 • Mange har problemer med hælsmerter, som skyldes betændelse ved achiellessenens hæftning på hælen
 • Regnbuehindebetændelse forekommer hos ca. 1/4 og kan komme og gå
 • Hjerterytmeforstyrrelser, betændelse i hjerteklapper og øget stivhed af lungerne forekommer men ofte efter længere varende aktiv sygdom

Ved sygdomsaktivitet ses ofte almen symptomer i form af feber, træthed, vægttab. Desuden viser blodprøver ofte en lav blodprocenten og forhøjelse af blodsænkningen, samt de akutte faseproteiner som fx C-reaktivt protein (CRP) i blodet.

Behandling af rygsøjlegigt - Morbus Bechterew

Selv om Morbus Bechterew ikke kan helbredes, har de fleste et mildt forløb, hvor sygdommen ikke påvirker hverdagen væsentligt. Imidlertid rammer sygdommen ofte tidligt i livet, og derfor er det vigtigt at tage højde for dette i forhold til planlægning af fremtidigt erhverv, således at man undgår rygbelastende arbejde.

Smerter og stivhed kan i de fleste tilfælde lindres ved tidlig indsættende medicinsk behandling og regelmæssig træning. En mindre gruppe udvikler en betydelig stivhed i ryggen, brystkassen og hofterne. Herved krummes ryggen i en grad, der både påvirker patientens udsyn og kan få påvirket vejrtrækningen.

Knogleskørhed er hyppigt forekommende sammen med Morbus Bechterew og specielt hos patienter med aktiv sygdom. Behandlingen følger almindelige principper osteoporosebehandling.

Til brug for at vurdere sygdomsaktiviteten er der udviklet et "sygdomsaktivitets-index" (BASMI-score), som især anvendes i forhold til at vurdere om en iværksat behandling har den ønskede virkning.

Fakta om HLA-B27
Påvisning af vævstypen HLA-B27 sker vha.en blodprøve. Hvis prøven er positiv, kan den understøtte diagnosen, men er dog ikke ensbetydende med, at man har sygdommen.

Læs om andre typer gigt

Slidgigt »
Leddegigt » Psoriasisgigt »
Til toppen af siden