Indeklemningssyndrom i skulder

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Ved indeklemning i skulderen opstår der - pga. snævre pladsforhold under skulderens højdeben - smerter og irritation omkring senerne til skulderen. Behandlingen kan være blokader, træning eller operation.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

De trange pladsforhold betyder, at skulderens løftesene bliver klemt sammen ved løft af armen fremad og udad. Samtidig er der ofte irritation i den slimsæk, som ligger ovenpå senen under skulderhøjdebenet. I nogle tilfælde har der dannet sig forkalkninger i slimsækken, som kan give problemer med indeklemning.

Blandt idrætsfolk ses lidelsen typisk ved gentagne belastninger med armen over hovedniveau fx tennis og svømning. Oftest rammer lidelsen dog personer, som gennem flere år har haft ensformigt arbejde i eller over skulderhøjde. Lidelsen ses hyppigst hos kvinder over 40 år.

Imidlertid kan smerterne i mange tilfælde også opstå uden nogen påviselig forudgående belastning eller skade. Problemet kan være en forkert balance mellem de forskellige muskler, som styrer skulderbladet og skulderleddet.

I nogle tilfælde kan en mindre løshed i skulderleddet medføre indeklemningssyndrom. Smerter kan også opstå efter et fald på skulderen eller et ryk i armen, som har medført hævelse af slimsækken eller mindre skade på styremuskelsenerne (senemanchetten).

Symptomer på indeklemningssyndrom i skulderen

Mange patienter klager over smerter ikke kun ved belastning, men også om natten, og disse smerter kan være meget generende. Smerterne er lokaliseret højt på overarmen og forværres ofte ved løft af armen fremad og ud fra kroppen. Indadrotation som fx at føre hånden om i lænden, forværrer smerterne. Endvidere er smerterne oftest ledsaget af nedsat bevægelighed og funktion i skulderen.

Behandling af smerter og aflåsning i skulderen

Behandling kan i mange tilfælde være en eller flere blokader med binyrebarkhormon. Disse lægges ind under skulderhøjdebenet i slimsækken oven på senen med det formål at dæmpe irritationen, og det betyder i mange tilfælde, at generne forsvinder. 

Træning og blokade

Da smerterne er kommet af en fejlbelastning, og du ofte har brugt din skulder forkert for ikke at få mere ondt i skulderen, har du behov for at gå til genoptræning hos en fysioterapeut, der kan vejlede dig i koordinations- og styrkeøvelser. Aleris-Hamlet kan i Aarhus, Herning og København tilbyde genoptræning i eget regi og ellers kan vi henvise til fysioterapi. En del patienter med impingement kommer sig alene ved træning og blokadebehandling og kan dermed undgå en operation.

Operation for smerter og aflåsning i skulderen

I de tilfælde, hvor smerterne ikke forsvinder ved blokade behandling og træning, kan det være en god idé at få foretaget en skulderartroskopi (kikkertoperation), hvor der renses op omkring senerne og laves bedre plads under skulderhøjdebenet.

Du bliver henvist til genoptræning efter operationen og skal regne med at træne i 3 - 6 måneder for at få stabilitet, bevægelighed og styrke i skulderen igen.

Video om operation for indeklemningssyndrom i skulderenSe video om operation for afklemningssyndrom i skulderen »

Til toppen af siden