Slidgigt i skulderhøjdeled (kravebensled)

Pralebanner
Slidgigt i skulderhøjdeleddet kan opstå efter mangeårig slitage eller som følge af ledskred efter fald direkte ned på skulderen. Hvis du har væsentlige smerter, der hæmmer de daglige funktioner, anbefaler vi en operation.

Beskadigelse af ledbåndene giver en forskydning / ledskred i skulderhøjdeleddet, idet de store muskler, der hæfter på kravebenet, trækker kravebenet opad, samtidig med at armens vægt trækker selve skulderen og overarmen nedad. Derved kommer kravebenet til at stritte opad, og armens funktion vil føles svagere.

Symptomer på ledskred i skulderhøjdeled

Ledskred i skulderhøjdeleddet kan give symptomer i form af smerter, nedsat bevægelighed og en fornemmelse af ustabilitet i skulderen. Skaden behandles oftest på skadestuerne med en armslynge i 2 - 3 uger, og derefter tilrådes genoptræning af bevægelighed og muskelstyrke. 

I langt de fleste tilfælde forsvinder symptomerne igen i løbet af 6 - 12 måneder, og skulderen fungerer uden gener, men kravebenet vil altid stå en lille smule højt i leddet. Hvis ledskreddet fortsat giver uholdbare smerter eller følelse af ustabilitet efter 6 måneder, kan man overveje en operation.

Træning af ledskred i skulderhøjdeled

I langt de fleste tilfælde har du gode chancer for at træne dig ud af din skade, og du bliver henvist til fysioterapi. Aleris-Hamlet kan tilbyde træning hos vores fysioterapeut. Du kan have gener med lette smerter og nedsat bevægelighed i op til ½ år efter skaden, men du vil hele tiden mærke fremgang. Efter 3 måneder er skulderen så stabil, at du må bruge den frit og uden begrænsninger.

Operation for ledskred i skulderhøjdeled

Hvis du på trods af træningen fortsat har smerter og muligvis tegn på, at du også har beskadiget noget inde i selve skulderleddet, kan man i nogle tilfælde tilbyde dig en stabiliserende operation. Operationen foregår gennem en lille åbning fortil på skulderen, hvor man flytter et ledbånd fra forsiden af skulderbladet hen til kravebenet for at holde dette nede på plads.

Du skal efterfølgende holde skulderen i ro og må først belaste den fuldt efter 3 måneder, når ledbåndet er helet. Du har behov for genoptræning i op til 3 - 6 måneder efter operationen.

Læs om andre typer gigt

Slidgigt i albuen » Slidgigt i fingrene » Slidgigt i lænden »
Slidgigt i anklen » Slidgigt i håndled » Slidgigt i skulderleddet »
Slidgigt i bagfoden » Slidgigt i tommelfingeren » Slidgigt i hoften »
Slidgigt i mellemfoden » Slidgigt i knæet »
Leddegigt »
Slidgigt i storetåen » Slidgigt i nakken » Psoriasisgigt »

 

På toppen af skulderen sidder skulderhøjdeleddet, som er et lille led, der forbinder kravebenet med skulderhøjden på skulderbladet.

Symptomer på slidgigt i skulderhøjdeled

Slidgigt i skulderhøjdeleddet kan give smerter lokalt i skulderen, men også smerter, der stråler ned i overarmen til albuen eller i nogle tilfælde op i nakken. Der kan opstå periodevis sovende fornemmelse i fingrene. Smerterne kommer typisk ved belastning, især ved brug af armen over skulderhøjde og frem foran kroppen.

Smerterne skyldes, at der har udviklet sig en gigttilstand i leddet, hvor den glatte ledbrusk er erstattet af slidt brusk med ujævne ru ledflader. De små bevægelser, der sker i leddet, når man bevæger skulderen, vil derfor fremkalde smerter.

Endvidere vil der ofte komme hævelse og væskeansamling i leddet, hvilket også kan være smertefuldt.

Behandling af slidgigt i skulderhøjdeled

Behandlingen afhænger af symptomernes sværhedsgrad. I lette tilfælde kan behandling med gigtmedicin eller anden smertestillende medicin være tilstrækkelig.Blokadebehandling med binyrebarkhormon kan hjælpe i en periode, men ofte virker en blokade kun forbigående, og smerterne vil komme igen.

Hvis du har væsentlige smerter, der hæmmer de daglige funktioner, anbefaler vi en operation, hvor den yderste ca. 1 cm af kravebenet fjernes ved kikkertteknik eller ved en åben operation gennem en lille åbning i huden.

Til toppen af siden