Kikkertoperation i albue - albueartroskopi

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Hvis du har smerter i albuen, kan man ved en kikkertoperation i albuen vurdere om ledbånd, ledkapsel og brusk er beskadiget. Det er også muligt at reparere eventuelle skader i albuen ved en albueartroskopi.

Man kan fejle forskellige ting i albuen, der gør, at man får ondt i albuen. Nogle af disse gener kan afhjælpes ved en kikkertoperation i leddet - en såkaldt albueartroskopi. En albueartroskopi er den mest pålidelige metode til at undersøge sygdomme og skader i albuen.

Hvordan foregår en kikkertoperation i albue?

En kikkertoperation i albuen foregår gennem 3 - 5 små huller omkring albuen, hvorigennem kikkerten og instrumenterne føres ind i albueleddet. Kirurgen kan hermed undersøge albuen og samtidig reparere eventuelle skader i leddet, rense op og fjerne løse dele (mus) i albuen.

Hvad kan man afhjælpe med en kikkertoperation i albue?

Nedenfor er beskrevet nogle af de skader, hvor man typisk anvender en albueartroskopi:

Smerter og afklemning i albueleddet – impingement

Beskadigelse af ledbånd og brusk i albueleddet sker typisk i forbindelse med udøvelse af sport eller ved ekstreme fysiske belastninger af albueleddet under arbejde eller ved et trafikuheld. Oftest opstår skaden, hvis du falder og tager for med strakt arm, hvorved du vrider i albueleddet. Omfanget af skader på hhv. ledbånd og brusk varierer, og langt fra alle skader kræver operation.

Mus i albuen

I de tilfælde, hvor du har slået et stykke brusk eller knogle løs inde i albueleddet, og dette smutter rundt og låser albueleddet fast, bør man operere snarest muligt. Ved operationen vil man forsøge at sætte bruskstykket på igen evt. ved en ekstra lille åbning af huden henover skaden.

Slidgigt i albuen

Hvis din albue gennem længere tid er blevet slidt (slidgigt i albuen), således at brusken har taget skade, og slimhinden i leddet er blevet irriteret eller der er følger efter et brud, kan det i nogle tilfælde være en god idé at gå ind med en kikkertoperation og rense op i albueleddet, men det afhænger af symptomer og røntgenbilledet.

Er der slidskader på en større del af albuens ledflade, kan dette ikke afhjælpes med en albueartroskopi.

Til toppen af siden