Kikkertoperation i ankel - ankelartroskopi

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Hvis du har smerter i anklen, kan man ved en kikkertoperation i anklen vurdere om ledbånd, ledkapsel og brusk er beskadiget. Det er også muligt at reparere skader i ankelleddet ved en ankelartroskopi.

Man kan fejle forskellige ting i anklen, der gør, at man får ondt i anklen. Nogle af disse gener kan afhjælpes ved en kikkertoperation i anklen - en såkaldt ankelartroskopi. En ankelartroskopi er den mest pålidelige metode til at undersøge sygdomme og skader i anklen.

Fordelene ved kikkeroperation er mange:

 • Risikoen for infektion nedsættes
 • Sygefraværet efter operationen afkortes
 • Indgrebet kan udføres ambulant
 • Ofte kan indgrebet udføres med større præcision end ved åben operation

Hvordan foregår en kikkertoperation i ankel ?

En kikkertoperation i ankel foregår gennem 2 - 3 små huller omkring anklen, hvorigennem kikkerten og instrumenterne føres ind i ankelleddet. Kirurgen kan hermed undersøge anklen og samtidig reparere eventuelle skader i ankelleddet, rense op og fjerne løse dele (mus) i anklen.

Video om kikkertoperation i anklenSe video om ankelartroskopi »

Hvad kan man afhjælpe med en kikkertoperation i anklen?

Nedenfor er beskrevet nogle af de skader, hvor man typisk anvender en ankelartroskopi:

Følger efter en forstuvning af anklen

Beskadigelse af ledbånd og brusken i anklen sker typisk i forbindelse med sportsudøvelse eller ved ekstreme fysiske belastninger af ankelleddet under arbejde. Oftest opstår skaden ved, at man vrider om på anklen. Omfanget af skader på ledbånd og brusk varierer, og langt fra alle kræver operation. Ledbåndene er oftest forstrukket i større eller mindre omfang. De kræver sjældent operation, og de fleste patienter kommer sig ved genoptræning. En alvorlig forstuvning kan være op til ½ år om at falde til ro.

Mus i anklen

Hvis der er slået et stykke brusk eller knogle løs inde i leddet (mus), kan det ligge og smutte rundt og låse leddet fast. Sker dette, er der en god idé at blive opereret så hurtigt som muligt. 

Slidgigt i anklen

Hvis der er tale om, at anklen gennem længere tid er blevet slidt (slidgigt i anklen), så brusken har taget skade, og slimhinden i ankelleddet er blevet irriteret, kan det i nogle tilfælde være en god idé at gå ind med en kikkertoperation og rense op i leddet, men det afhænger af symptomer og røntgenbilledet. Er der slidskader på en større del af anklens ledflade, kan dette ikke afhjælpes med en ankelartroskopi.

Til toppen af siden