Ledbåndsskader i anklen

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

I idrætsgrene med mange retningsskift er ankelleddet udsat for store belastninger. Det kan resultere i overrivning af et eller flere ledbånd. Hvis du gentagne gange forvrider anklen, bliver anklen til sidst løs og føles ustabil.

Symptomer på ledskred og ledbåndsskader i anklen

 • Smerter ved belastning
 • Hævelse af anklen
 • Fornemmelse af løshed og instabilitet

Undersøgelse af ledbåndsskader i anklen

Diagnosen kan oftest stilles ud fra sygehistorien og den kliniske undersøgelse af ankelleddet. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at supplere med røntgen og eventuelt MR-scanning, hvis der er tvivl om yderligere skader. Dette gøres, inden man tager endelig stilling til, om der er behov for en operation eller der er gode chancer for, at generne forsvinder ved genoptræning.

Træning af ledbåndsskader i anklen

Hvis ankelleddet har været udsat for en alvorlig forstuvning, kan det tage op til ½ år, inden der falder ro over det igen. Leddet vil være påvirket af hævelse og smerter, der påvirker balancen og koordinationen i leddet.

Når den akutte behandling af ankelforstuvningen efter RICEM princippet (Rest - Ice - Compression - Elevation og Mobility) er overstået, og de værste smerter og hævelse er aftaget, er det vigtigt at komme i gang med træningen i form af ankelledsbevægelighed, koordination, styrke og balanceøvelser.

Aleris-Hamlet samarbejder med FysioDanmark, og vi kan henvise til en af deres klinikker i dit nærområde. I mange tilfælde kan de skadede ledbånd hele igen, og din ankel kan efter tilstrækkelig genoptræning blive velfungerende igen.  Læs om dine muligheder for genoptræning.

Operation af ledbåndsskader i anklen

I de tilfælde, hvor der på trods af korrekt genoptræning bliver ved med at være problemer med løshed i anklen og gentagne forstuvninger, kan det blive nødvendigt at foretage en ankelstabiliserende operation.

Ved operationen forsøger man at sætte de beskadigede ledbånd tilbage på knoglen evt. ved samtidig at forstærke dem med senevæv hentet fra senerne omkring anklen eller oppe i knæet.

Video om rekonstruktion af ledbånd i ankelSe video om rekonstruktion af ledbånd i ankel »

Vores læger og fysioterapeuter

Til toppen af siden