Hoftens anatomi

Hoften indeholder de to hofteledflader og danner overgangen mellem krop og benene. Hofteleddet er legemets største kugleled. Det tillader bøjning, strækning, ind- og udadføring samt rotation af benet.

Hoftens anatomiKnoglerne i hofteleddet omfatter lårbenshovedet, der er kugleformet og bækkenets hofteskål. Tilsammen danner de kugleleddet. Ledfladerne på lårbenshovedet og hofteskålen er dækket af brusk, der har til formål at nedsætte belastningen på ledfladerne.

Inde i hofteleddet findes der et ledbånd, der går fra toppen af lårbenshovedet og ind i bunden af hofteskålen. Det virker stabiliserende og fører også blodkar ud til lårbenshovedet specielt i de yngre år. Omkring hofteleddet er der en ledkapsel, der er forstærket med ledbånd på alle sider. Ledkapslen sidder fast på hofteskålen gennem en tyk bruskskive også kaldet en ledlæbe. Ledlæben fæstner hele vejen rundt på kanten af hofteskålen. Den fungerer som en tætningsmanchet, der giver en tæt overgang mellem lårbenshovedet og hofteskål.

Til toppen af siden