Skade på ledbånd i knæ

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Har du revet flere ledbånd over i dit knæ, er det ikke længere så stabilt. Typisk drejer det sig om ét eller begge korsbånd samt det yderste sideledbånd. Det inderste sideledbånd heler ofte af sig selv.

Omkring knæleddet er der en ledkapsel, der på siderne er forstærket med et udvendigt og indvendigt sideledbånd. Inde midt i leddet sidder korsbåndene. Der er et forreste og et bagerste korsbånd, der begge er med til at stabilisere knæleddet.

Knæled forfra

Indvendig sideledbånd i knæet

Ledbåndsskader på det inderste sideledbånd ses ofte i forbindelse med skiskader, hvor skien langsomt er gledet ud, uden at bindingen er løsnet. De kan også opstå efter en tackling, hvor knæet er blevet stresset indad.

Udvendig sideledbånd i knæet

Skade på det yderste sideledbånd kræver normalt en større vridskade med stor kraft fx kropstacklinger, fald fra højde eller motorcykelulykker.

Ledbåndskader er meget ofte kombineret med andre skader på korsbånd samt på brusk og menisk.

Symptomer på beskadigelse af flere ledbånd i knæet

 • Større eller mindre hævelse i og omkring knæet
 • Smerter og ømhed over ledbåndet
 • Varierende løshed i knæet

Genoptræning eller operation af ledbåndsskader

Hvis der kun er sket skade på det inderste sideledbånd, har det en rigtig god chance for at hele og blive stabilt, hvis det bliver beskyttet i en Don-joy bandage i 6 uger under helingen, og knæet bliver ordentligt genoptrænet. Læs om dine muligheder for genoptræning på Aleris-Hamlet.

Det yderste sideledbånd kræver oftest en operation med en rekonstruktion og forstærkning af ledbåndet for, at knæet bliver stabilt. Dette gælder specielt, hvis der er flere ledbånd involveret

Specielt hvis du har et hårdt fysisk arbejde eller dyrker kontaktidræt og gerne vil fortsætte med dette, kan det være nødvendigt at stabilisere knæet ved at rekonstruere de skadede ledbånd. Hvis ikke operationen foretages akut (dvs. inden for de første 10 dage), venter man med at udbedre ledbåndsskaderne til, der er ro i knæet, hævelsen er aftaget og bevægeligheden i orden. Det bedste tidspunkt er efter 3 måneder.

Hvordan laver man nye ledbånd?

Ved en rekonstruktion af ledbåndene i knæet tager man noget senevæv fra et andet sted i knæet og bruger det til de nye ledbånd. Man kan anvende senevæv fra en del af din knæskalssene eller fra to sener på indersiden af dit knæ (hasemuskelsener). Man har oftest brug for begge dele. I helt specielle tilfælde kan man blive nødt til at tage senevæv fra det raske ben eller indsætte donorvæv fra en vævsbank. Det er oftest bestemt inden operationen, hvilket væv der skal anvendes.

Forventninger til operationen

Du har pådraget dig en meget alvorlig skade i knæleddet, og dit knæled bliver aldrig helt normalt igen. Skaden skal derfor altid anmeldes til ulykkesforsikringen. Der vil gå mindst et år efter operationen indtil muskulaturen i benet er ordentlig genopbygget. En vellykket operation medfører, at de fleste kan passe et fysisk belastende arbejde og genoptage en del sportslige aktiviteter som cykling, lettere motionsløb, tennis, badminton og skiløb. Det er kun få patienter, som senere vender tilbage til konkurrencesport.

Nedsat bevægelighed, stramning i leddet, gang-/løbesmerter og løshed er de hyppigste problemer, der kan være tilstede efter operationen. Andre skader i knæleddet har stor betydning for, om der er blivende smerter, og ved større slidskader på brusken fraråder vi kontaktsport og større løbebelastninger i fremtiden.

Til toppen af siden