Slimhindefold irritation

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Slimhindefold irritation i knæet giver smerter på knæets inderside, som kan ligne smerter fra en beskadiget menisk. Det kan også komme aflåsninger af knæet og væskedannelse i knæleddet.

På knæets inderside sidder der i slimhinden en lille fold hos ca. 50 - 60 % af os. Den er en rest fra fostertilværelsen og har ingen betydning for knæets stabilitet eller funktion. Hos nogle kan denne slimhindefold blive "irriteret" og svulme op. Den skraber imod den indvendige lårbenskno og kan lave skuremærker i bruskkanten.

Slimhindefold irritation

Årsager til irritation i slimhindefold i knæet

Irritation i slimhindefolden på knæet kan opstå ved et direkte slag mod slimhindefolden eller ved en overbelastning i forbindelse med sport eller arbejde. Inden for svømning kalder man det et "brystsvømmerknæ", fordi det skyldes fejlbelastning / overbelastning ved brystsvømning. Irritationen ses også ved stor belastning på bøjet knæ, fx ved løb nedad bakke, cykling med for høj belastning eller ved fodbold.

Problemet kan også komme, hvis du er platfodet. Herved opstår der en fejlbelastning i knæet, fordi underbenet drejer indad ved fodisættet og skaber et vrid op i knæet ved belastning.

Symptomer på irritation i slimhindefold i knæet

Irritation i slimhindefold medfører smerter på knæets inderside, som kan ligne smerter fra en beskadiget menisk. Det kan også give anledning til aflåsninger af knæet og væskedannelse i knæleddet.

Behandling af irritation i slimhindefold i knæet

Behandlingen retter sig i første omgang mod at få slimhindefolden til at blive mindre irriteret.

 1. Aflastning: Den vigtigste behandling er fuldstændig aflastning af området. Hvis det skyldes knæliggende arbejde, bør du undgå dette. I de tilfælde, hvor dette er nødvendigt, skal du anvende det rigtige beskyttelsesudstyr med rigtigt placerede knæpuder
 2. Irrtationsdæmpende gel: På apoteket kan man købe en gel med irritationsdæmpende effekt i håndkøb. Denne smøres på det ømme sted to gange dagligt i et tyndt lag. Den virker efter ca. et døgn
 3. Isterning: En enkelt isterning holdes i et stykke køkkenrulle og gnides mod det ømme sted i 10 min. Det virker lokalbedøvende og smertestillende
 4. Genoptræningsøvelser: Se hjemmesiden sportnetdoc.dk, hvor tilstanden også er beskrevet, og hvor der er et genoptræningsprogram
 5. Indlæg i sko: Vi kan henvise til fysioterapeut eller sportsforretning, hvor du kan købe indlæg. Hvilken type afhænger af graden af platfod.

Har dette ikke effekt i løbet af 4 - 6 uger, kan der gives en blokade i knæleddet med binyrebarkhormon. Denne skal medføre, at irritationen i slimhinden dæmpes ned. Er der stadig problemer efter dette, kan det være nødvendigt at fjerne folden ved en knæartroskopi, men langt de fleste klarer sig igennem på ovenstående behandling.

Til toppen af siden