Kompartment syndrom

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Kompartment syndrom ses ofte hos løbere og fodboldspillere og er et tegn på fejlbelastning eller overbelastning. Hårdt underlag og dårlige sko kombineret med for stor stigning i træningsmængden udløser ofte tilstanden.

Kompartment syndrom kan også ramme lårmuskel hos cykelryttere og triatleter samt underarme hos motocrosskørere og kajakroere. Endelig ses det også hos soldater, som marcherer i "for store" og tunge støvler, der ikke sidder ordentlig fast på foden.

Lidelsen skyldes en overbelastning af muskelhinden på forsiden og indersiden af skinnebenet. Resultatet er en meget stram muskelhinde, der forårsager et øget tryk i musklen, når musklen anstrenges i forbindelse med fx løb. Enkelt kan man sige, at musklen "syrer" helt til pga. ilt- og energimangel, fordi blodet ikke kan forlade musklen pga. det høje tryk.

Symptomer på kompartment syndrom

Symptomerne er smerter på forsiden og ydersiden af skinnebenet eller på indersiden af skinnebenet. Smerterne øges ved belastning, men kan også være til stede i hvile og gøre det svært at gå. Forsætter du belastningen uden hensyn til smerterne, kan du i yderste tilfælde opleve, at der kommer en revne i knoglen i form af et træthedsbrud.

Undersøgelse af kompartment syndrom

Diagnosen stilles via sygehistorien og en klinisk undersøgelse. Ofte kanultralydsscanning, scintigrafi, trykmåling af muskellogerne eller MR-scanning afklare diagnosen. 

Behandling af kompartment syndrom

Du skal holde pause med den aktivitet, som har udløst tilstanden. Udspænding af muskler og senefascier i samarbejde med fysioterapeut er vigtigt. Aleris-Hamlet kan tilbyde træning hos vores fysioterapeut, men vi kan også henvise dig til en fysioterapeut i dit nærområde. Læs mere om dine muligheder for genoptræning på Aleris-Hamlet.

Gigtpiller eller gigtpillecreme kan prøves ligesom blokader med binyrebarkhormonlangs med skinnebenskanten kan hjælpe. De bagvedliggende årsager bør udredes med grundig sygehistorie og undersøgelse sammenholdt med evt. løbestilsanalyse og vurdering af slidmønster på sko.

Prognosen er god ved hvile, men det er vigtigt at forhindre, at det bliver kronisk, idet konservativ behandling i disse tilfælde ikke hjælper.

Operation for kompartment syndrom

Hjælper den konservative behandling ikke, kan en operation, hvor muskelbindehinden løsnes, være en mulighed.

Til toppen af siden