Ledskred i skulderhøjdeled

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Skader på de ledbånd, der forbinder kravebenet med skulderbladet, opstår oftest ved fald direkte ned på skulderen. Det er hyppigt cykelryttere eller skiløbere, der pådrager sig denne skade.

Beskadigelse af ledbåndene giver en forskydning / ledskred i skulderhøjdeleddet, idet de store muskler, der hæfter på kravebenet, trækker kravebenet opad, samtidig med at armens vægt trækker selve skulderen og overarmen nedad. Derved kommer kravebenet til at stritte opad, og armens funktion vil føles svagere.

Symptomer på ledskred i skulderhøjdeled

Ledskred i skulderhøjdeleddet kan give symptomer i form af smerter, nedsat bevægelighed og en fornemmelse af ustabilitet i skulderen. Skaden behandles oftest på skadestuerne med en armslynge i 2 - 3 uger, og derefter tilrådes genoptræning af bevægelighed og muskelstyrke. 

I langt de fleste tilfælde forsvinder symptomerne igen i løbet af 6 - 12 måneder, og skulderen fungerer uden gener, men kravebenet vil altid stå en lille smule højt i leddet. Hvis ledskreddet fortsat giver uholdbare smerter eller følelse af ustabilitet efter 6 måneder, kan man overveje en operation.

Træning af ledskred i skulderhøjdeled

I langt de fleste tilfælde har du gode chancer for at træne dig ud af din skade, og du bliver henvist til fysioterapi. Aleris-Hamlet kan tilbyde træning hos vores fysioterapeut. Du kan have gener med lette smerter og nedsat bevægelighed i op til ½ år efter skaden, men du vil hele tiden mærke fremgang. Efter 3 måneder er skulderen så stabil, at du må bruge den frit og uden begrænsninger.

Operation for ledskred i skulderhøjdeled

Hvis du på trods af træningen fortsat har smerter og muligvis tegn på, at du også har beskadiget noget inde i selve skulderleddet, kan man i nogle tilfælde tilbyde dig en stabiliserende operation. Operationen foregår gennem en lille åbning fortil på skulderen, hvor man flytter et ledbånd fra forsiden af skulderbladet hen til kravebenet for at holde dette nede på plads.

Du skal efterfølgende holde skulderen i ro og må først belaste den fuldt efter 3 måneder, når ledbåndet er helet. Du har behov for genoptræning i op til 3 - 6 måneder efter operationen.

Video om skulderstabiliserende operationSe video om skulderstabiliserende operation »

Til toppen af siden