Løse øresten

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Løse øresten eller BPPV er den mest almindelige årsag til svimmelhed. Den kan helbredes effektivt i vores TRV svimmelhedsstol.

Kontakt os

København

Ørestenssygdom (BPPV) er den hyppigste årsag til svimmelhedsanfald. Ca. 20% af dem, som lider af svimmelhed, har løse øresten. Sygdommen ses sjældent hos børn og unge mennesker, men i løbet af livet vil halvdelen af os nå at opleve ørestenssvimmelhed. Ses oftest hos kvinder (65%). 

Ørestenssygdom skyldes, at kalkkrystaller fra ørestensorganerne i det indre øre har forvildet sig ind i en af de tre væskefyldtebuegange, som er en vigtig del af vores balancesystem. Her registreres, om hovedet er op eller ned, til højre eller venstre, forlæns eller baglæns. Når der er løse øresten i buegangene, kommer der mere bevægelse i væsken, og vores hjerne opfatter derfor en normal hovedbevægelse som meget voldsom, hvilket udløser svimmelhed.

De kan blive slået løse ved et kraftigt slag på hovedet. I andre tilfælde slipper ørestenene løs og ind i buegangene uden, at man ved hvorfor. 

Symptomer på øresten

Anfaldene udløses ofte ved stillingsændringer fx hvis man lægger sig ned, rejser sig op, vender sig i sengen eller drejer hovedet hurtigt mod en side eller hvis man bøjer nakken bagover eller læner sig forover. Anfaldene varer under et ½ minut, men de er meget kraftige og ubehagelige, idet det føles som om, at omgivelserne snurrer rundt for én. Nogle patienter reagerer også med kvalme og opkastning.

Hvordan stilles diagnosen løse øresten?

Diagnosen stilles ved en såkaldt Dix Hallpikes test, hvor patienten får briller på, som forstørrer øjnene på en skærm. Derved kan man følge øjenbevægelserne, når patienten lægges ned på siderne. 

Hvordan behandles løse øresten?

Behandlingen består i, at en speciallæge manipulerer de løse øresten ud af buegangen og tilbage i det indre øre, hvor de kommer fra, så de ikke forstyrrer balancenerven.  

TRV svimmelhedsstol kurerer løse øresten

Aleris-Hamlet er det første danske privathospital, som tilbyder behandling med den meget efterspurgte TRV Svimmelhedsstol, der kan rotere 360 grader i tre planer, og dermed behandle løse og fastsiddende øresten i alle tre buegange. Det betyder, at vi nu også kan hjælpe patienter med øresten i de forreste buegange, hvilket ikke var muligt tidligere. Behandlingen udføres af overlæge Morten Friis, som er en af de eneste læger i Danmark, som mestrer stolen. Læs mere om TRV svimmelhedsstol

Til toppen af siden