Urinrørsforsnævring

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Urinrørsforsnævring ses relativ hyppigt. Det kan være medfødt, men oftest opstår urinrørsforsnævringer som følge af skader mod urinrøret eller betændelse i urinrøret.

Kontakt os

København

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Årsager til urinrørsforsnævring

Urinrørsforsnævring kan opstå som følge af behandling, kateteranlæggelse eller som komplikationer til fx operationer, der foregår gennem urinrøret. Derudover kan urinrørsforsnævringer opstå som følge af mekaniske skader (traumer) mod urinrøret, og endelig som komplikation til betændelse i urinrøret. Enkelte tilfælde skyldes kræft i urinrøret, der er en meget sjælden kræftform.

Fælles for de erhvervede urinrørsforsnævringer er, at de opstår pga. et brud på slimhinden i urimrøret. Dette fører til irritation og betændelse omkring urinrøret, hvorefter ophelingen medfører en forsnævring pga. arvæv.

Symptomer på urinrørsforsnævring

Urinrørsforsnævring giver ofte en slap stråle ved vandladning og til tider en delt stråle. Patienter henvender sig ofte, fordi vandladningen er lang med slap stråle. Total aflukning er et sjældent symptom.

Undersøgelse af urinrørsforsnævring

Diagnosen stilles ud fra patientens fortælling suppleret med et uroflow. Diagnosen kan bekræftes med en kikkertundersøgelse af urinrøret, alternativt en røntgenundersøgelse eller ultralydsscanning.

Behandling af urinrørsforsnævring

Drejer det sig om en mindre forsnævring, kan en "udblokning" af urinrøret forsøges. Er dette ikke muligt, må forsnævringen skæres op.

Udblokning af urinrøret

Dette er den mest skånsomme metode. Det foregår ved, at der sprøjtes lokalbedøvende gel ind i urinrøret, hvorefter der indføres katetre af stigende tykkelse, som udvider forsnævringen. Resultaterne er dog ikke så gode, og generne vender ofte tilbage. I så fald kan en operation blive aktuel.

Operation for forsnævret urinrør

Gennem en kikkert indføres en lille kniv, hvorefter urinrøret i det forsnævrede område skæres op på langs. Efterfølgende indsættes et kateter eller en lille stent (et lille rør, der bliver liggende inde i urinrøret) for at nedsætte risikoen for, at forsnævringen kommer igen. Sidste mulighed er åben kirurgi, hvis ovenstående ikke giver tilfredsstillende resultater. Her findes der forskellige måder, hvorpå urinrøret kan skæres op og syes sammen igen.

Til toppen af siden