Kikkertundersøgelse af blæren - Cystoskopi

En cystoskopi er en kikkertundersøgelse af blæren og urinrøret. Den bruges til at afsløre sygelige forandringer i disse. Derfor vil den altid blive anvendt, hvis du fx har blod i urinen eller hyppige urinvejsinfektioner.

Først og fremmest undersøger urologen urinledernes åbning til blæren for at se, om lukkemekanismen fungerer, og om der rytmisk pumpes urin ud fra dem.

Herefter undersøges blærens slimhinde for polypper, udposninger, fortykkelser, svulster, sår eller stendannelser. Slimhinden vurderes også som helhed, om den er irriteret eller bleg, eller om der er belægninger. Endelig studeres overgangen til urinrøret nøje. Undersøgelsen udføres normalt ambulant i lokalbedøvelse med et såkaldt cystoskop.

Hvad er et cystoskop?

Cystoskopet er en cirka 25 cm lang, tynd fleksibel kikkert med egen lyskilde på spidsen. Gennem en ekstra kanal kan der, samtidig med at undersøgelsen foregår, sprøjtes saltvand ind i blæren, så den udfoldes.

Cystoskopet kan også bruges til operativt at tage vævsprøver, fjerne polypper, blæresten eller anlægge kateter i urinlederne. Dette kræver dog oftest en fuld bedøvelse og foretages derfor ikke i ambulatoriet.

Til toppen af siden