Vandbrok - Smerter og hævelse i pungen / testiklerne

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Et vandbrok føles som en glat og rund, ”gummiboldagtig” knude på testiklens plads. Der er ikke farligt og sjældent direkte smerter, men hos nogen kan de blive så store, at det gør ondt i pungen og testiklerne.

Et vandbrok kaldes også for et hydrocele. Det er en væskeansamling ved testiklen eller sædlederen. Årsagen er ofte ukendt, men vandbrok ses undertiden som følge af en infektion eller svulster. Det kan forekomme i alle aldre.

Testiklerne dannes i højde med nyrerne. I fosterlivet vandrer testiklerne ned, ud gennem lyskekanalen og videre ned i pungen. Idet testiklerne glider ind i lyskekanalerne, trækker de en snip af bughinden med sig. Der dannes herved en lomme i pungen, som kan fyldes med væske og blive ganske stor.

Symptomer på vandbrok

Vandbrok er ufarligt og skader ikke testiklen, men de kan blive ret store. Det hyppigste symptom er en forstørret eller hævet pung, men der kan også være tale om tryksymptomer eller smerter i pungen. Nogle oplever også, at der er kosmetiske gener.

Hvis vandbrokket generer er der grund til operation. Som alternativ til operation kan man udtømme vandbrokket og indsprøjte et stof, der skal få den inderste hinde til at klæbe til testiklen, så der ikke kan samle sig væske igen.

Operation for vandbrok

Operationen varer ca. 30 minutter og foretages i lokalbedøvelse eller i fuld bedøvelse. Operationen foregår gennem et lille snit i pungen, hvor man tømmer væsken ud og fjerner den væskefyldte lomme, så væskeansamlingen ikke gendannes. Herefter sys såret med selvopløselige tråde.

Til toppen af siden