Cøliaki – glutenintolerance
Cøliaki er en kronisk sygdom i tyndtarmen, hvor slimhinden i tyndtarmen beskadiges af proteinet gluten. Gluten er et protein, der findes i kornprodukter, særligt i hvede, men også i byg og rug.
Beskadigelsen af slimhinden gør, at arealet til optagelse af næringsstoffer mindskes, og dette giver symptomer. Sygdommen kaldes ofte glutenallergi eller glutenintolerance, fordi man ikke kan tåle gluten.
Slimhindens små tarmtrevler (villi) forsvinder. Herved formindskes tarmens evne til at optage næringsstoffer.
Hvor findes gluten?
Gluten findes i vore almindelige kornsorter samt produkter fremstillet heraf (mel m.v.). Derved findes gluten i brød og kager samt i mange færdigretter og blandingsprodukter. Gluten findes ikke i ris, majs og kartofler.
Hvad er årsagen til sygdommen?
Cøliaki skyldes en livslang intolerance (overfølsomhed) overfor gluten. Tyndtarmen bliver således atter normal, hvis man helt kan undgå at indtage gluten.