Hælspore

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

En hælspore opstår gennem længerevarende overbelastning af svangsenen. De fleste hælsporer kan afhjælpes ved aflastning, indlæg i skoene og udstrækning.

 

Svangsenen udspringer fra hælen og breder sig vifteformet ud under fodbuen og frem mod tæernes grundled. Svangsenen er med til at absorbere stød, når vi træder ned på foden. Svangsenen spænder også foden op, således at man kan sætte af på den under fx løb.

Hælspore

Jo hurtigere vi bevæger os, desto større stød skal svangsenen kunne modstå. Ved vedvarende overbelastning af vævet, bliver senevævet irriteret, og der opstår en slags betændelsestilstand uden bakterier og formentlig en tilstand af manglende heling af vævet.

Tilstanden forværres ved aktivitet, og da senevæv og hårdt bindevæv er en af de vævstyper i kroppen, der er længst tid om at hele, kan det være en langstrakt og smertefuld affære, der er svær at få bugt med.

Symptomer på hælspore

Symptomer på hælspore er smerter ved den inderste kant af hælbenets trædepude. Der vil være øgede smerter ved opstart af aktivitet. Smerterne bliver mindre efter nogle få skridts opvarmning, men forværres igen efter længere aktivitet.

Konservativ behandling af hælspore

En operation for hælspore kommer kun sjældent på tale. Mange patienter kan hjælpes med forskellige typer af stødabsorberende indlæg kombineret med udspændingsøvelser og aflastning. Hvis du er overvægtig, kan et vægttab også hjælpe. I sværere tilfælde kombineres indlæg og øvelser med en serie blokader med binyrebarkhormon eller shockbølgebehandling (ESWT). High energy (> 0,12 mJ/mm2).

Operation for hælspore

I svære tilfælde kan det blive nødvendigt med en operation, hvor man helt eller delvis overskærer svangsenen, for derefter at lade den hele igen med forlængelse under en 4 - 6 ugers bandage behandling. Under samme operation løsnes en nerve i svangen, som kan have betydning for symptomerne.

Vores læger og fysioterapeuter

Til toppen af siden