Kuskefingre - Dupuytren

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Kuskefingre er en smertefri tilstand, men den er til stor gene, da de berørte fingre ikke kan bruges. Kuskefingre kan behandles effektivt, så du igen kan strække fingrene.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

KuskefingreKuskefingre er en skrumpning og fortykkelse af håndfladens seneplade, der ledsages af en tydelig knudedannelse i håndfladens og fingrenes senelag. Det betyder, at en eller flere fingre bøjes ind mod håndfladen, så de ikke kan strækkes ud. Den kan ramme den ene hånd eller begge hænder.

Årsager til kuskefingre

Årsagen er ikke fuldt klarlagt, men det er arveligt. Det er endvidere kendt, at tobaksrygning, alkoholmisbrug og sukkersyge har indflydelse på lidelsens udvikling. Lidelsen er ret udbredt blandt nordboere især hos voksne mænd over 40 år.

Symptomer på kuskefingre

Det starter med, at der kommer nogle små hårde knuder, som strækker sig fra håndfladen ud mod fingrene. Knuderne giver efterhånden stramning således, at det bliver svært at strække fingrene ud, og fingrene bliver mere og mere krumme. Hvor hurtig denne udvikling sker, varierer meget.

Oftest rammes lillefingeren først, men der kan dog være stor variation. Hvor mange fingre, der involveres, varierer også meget, men typisk er lillefingeren mest påvirket, ringfingeren lidt mindre og langfingeren endnu mindre. Pegefingeren og tommelen går oftest fri, men også her kan der ses forandringer. Udover den nedsatte bevægelse kan der også af og til være ømhed og andre gener, når man skal gribe om noget. 

Behandling af kuskefingre

Kuskefingre kan behandles kirurgisk med et relativt godt resultat. Ved det kirurgiske indgreb fjernes arvævet (knuderne) fra håndflade og fingre, hvilket gør det muligt at strække fingrene igen.

Det er vigtigt, at du henvender dig, når den samlede strækkemangel på en finger er max 30 – 40 grader, idet yderligere krumning af fingeren kan gøre det vanskeligt at rette leddet helt ud kirurgisk.

Kirurgi er ikke nogen permanent behandling, idet du skal regne med, at sygdommen kan komme igen lidt afhængig af aktiviteten i bindevævet. Efter operation kan det være nødvendigt med skinnebehandling, og der kan også blive behov for ergoterapi.

Læs hele patientvejledningen her

Nåleoperation / mini-operation

I en række tilfælde kan behandlingen foretages som et meget lille indgreb i lokalbedøvelse. Efter at der er lagt lokalbedøvelse gennemskæres bindevævsstrengen vha. en lille nål, som stikkes gennem huden talrige gange. Herved brister strengen, og fingeren kan strækkes.

Behandlingen tager kun 15 min. og kræver ingen bandagering. Der kan være lidt ømhed den første tid, men arbejde kan genoptages efter få dage.

Der er lidt øget tendens til gendannelse i forhold til den almindelige operation for kuskefingre. Kommer der tilbagefald kan behandlingen gentages, eller man kan udføre den almindelige operation. 

Til toppen af siden