Lyskebrok

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Den eneste effektive behandling af lyskebrok er en operation, hvor brokposen fjernes.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

LyskebrokLyskebrok kan være medfødt og vise sig i barnets første leveår. Hos voksne er lyskebrok langt den mest almindelige broktype og forekommer langt hyppigere hos mænd end hos kvinder.

Bugvæggen i lysken har flere svage steder, hvor der kan opstå en defekt med frembuling af bughinden gennem bugvæggen. Dette kalder man et brok. Det består af en broksæk af bughinden, som evt. også kan rumme en del af tarmen. Ofte kan brokket glide frem og tilbage. Det kommer frem, når du står og presser, men forsvinder, når du ligger ned. Brokket kan hos begge køn vise sig i lysken eller øverst på låret. Hos mænd kan det desuden vise sig i pungen og hos kvinder i skamlæben.

Årsager til og symptomer på lyskebrok

Et lyskebrok kan opstå pludselig ved en svær anstrengelse (fx tungt løft), men det mest almindelige er, at brokket udvikler sig langsomt. Nogle lyskebrok giver næsten ingen gener, men ofte er der ubehag og smerter, især ved hoste og fysisk arbejde.

Behandling af lyskebrok

Som regel er det muligt at trykke et mindre brok på plads, men med tiden vil de fleste brok vokse og kan evt. ikke længere trykkes på plads. Risikoen ved et brok er, at en mindre del af tarmen kan afklemmes i en snæver brokkanal, således at der opstår et indeklemt brok med tarmslyng. Dette er en sjælden, men alvorlig tilstand, som kræver akut operation. Den eneste effektive behandling af brok er derfor en operation, hvor brokposen fjernes, og bugvæggen (hos voksne) forstærkes med et kunststofnet på brokområdet.

Hos ældre, som har lyskebrok uden symptomer, kan man tillade sig at afvente operation, indtil der eventuelt begynder at komme ubehag.

Operation af børn

Aleris-Hamlet tilbyder operation af lyskebrok hos børn i Aarhus, Esbjerg, Herning og Aalborg. 

Til toppen af siden