Gastric sleeve

Ved en gastric sleeve kan du forvente at få et vægttab på ca. 2/3 af din overvægt. Vægttabet er typisk mindre end efter en gastric bypass, men mere end ved en gastric banding.

Gastric sleeve er et kirurgisk indgreb, der udføres som en kikkertoperation. En gastric sleeve medfører et vægttab ved at begrænse fødeindtagelsen og mindske sultfølelsen. Metoden er veletableret i mange andre lande, men i Danmark er Aleris-Hamlet de eneste, som pt. tilbyder behandlingen.

 

Gastric sleeve illustrationVed en gastric sleeve fjerner man ca. 85 % af mavesækken, således at mavesækken får form som et langt rør (sleeve betyder ærme), der kan rumme mellem 50 ml og 200 ml. Nerverne til mavesækken og mavemunden bevares, og der bypasses ikke noget tarmområde som ved en gastric bypass.

Derfor beholder mavesækken sin funktion, mens mavens størrelse er drastisk formindsket. Det betyder, at du kan indtage en mindre mængde føde end tidligere og opnår derved en hurtig og langvarig mæthedsfornemmelse. 

Gastric sleeve vælges i stigende grad fordi:

  1. Vægttabet er stort set det samme som ved en gastric bypass
  2. Man undgår dumping
  3. Bevaring af tarmsystemet nedsætter risikoen for tarmforsnævring, fejlernæring, blodmangel, vitaminmangel, proteinmangel og afkalkning af knoglerne

Man skal dog være opmærksom på, at operationen kan ikke gøres om, idet en større del af mavesækken fjernes helt ved operationen. 

Hvordan er det typiske forløb ved gastric sleeve?

De fleste kommer først til et uforpligtende informationsmøde, inden de beslutter sig for at gå videre. Hør på videoen, hvad du efterfølgende kan forvente.

 

Mulige bivirkninger og komplikationer

Som ved alle andre operationer er der også en lille risiko for komplikationer ved en fedmeoperation. Peter Funch-Jensen forklarer her, hvad du skal være opmærksom på.

Kontakt os

København

Til toppen af siden