Tennisalbue og golfalbue

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Tennisalbue og golfalbue er en overbelastning af albuen på hhv. indersiden og ydersiden af albueleddet i forbindelse med sport eller monotome håndbevægelser.

TennisalbueTennisalbue eller golfalbue er en overbelastningsskade ved senetilhæftningerne. Ved vedvarende overbelastning af vævet, bliver vævet irriteret, og der opstår en slags betændelsestilstand uden bakterier. 

Årsager til tennisalbue og golfalbue

Lidelsen ses især i erhverv, hvor der udføres kraftfulde armfunktioner i kombination med gentagne, akavede eller statiske bevægelser. Håndværkere hører ofte denne gruppe. 

Man ser det ofte også ved muse- og tastaturarbejde, som medfører ensidige, gentagne bevægelser fx sekretærer. 

Hos idrætsudøvere opstår symptomerne bl.a. ved ketchersport med hyppige baghåndsslag og hos golfspillere ved "drives". 

Symptomer på tennisalbue og golfalbue

Symptomerne er smerter lokaliseret på yder- eller indersiden af albuen ved knoerne, ofte med udstråling op eller ned af armen. Smerterne stammer fra små bristninger i det bindevæv, der holder musklerne ind til knoglen.

Der er ofte stivhedsfornemmelse af albuen. Smerterne forværres ved selv let belastning af håndleddet, og ubehandlet kan sygdommen vare op til flere år.

Generne fra en tennisalbue sidder på den yderste albuekno. Generne fra en golfalbue er de samme, men sidder på den inderste albuekno.

Undersøgelse af tennisalbue og golfalbue

Diagnosen kan oftest stilles udfra sygehistorien og en kliniske undersøgelse. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at supplere med røntgen og eventuelt ultralydsscanning.

Behandling af tennisalbue og golfalbue

Behandlingen består i første omgang i at fjerne den udløsende årsag. Dette kan betyde ændring af arbejdsstillinger, arbejdsfunktioner eller teknikker i forbindelse med sport.

Udover dette er behandlingen oftest udspænding og styrkeøvelser efter vejledning fra fysioterapeut. Samtidig må man holde pause med den udløsende årsag. Man skal være forberedt på, at tilstanden kan være ganske langvarig, og fremskridtene kommer først efter måneders træning.

Klik her for at se øvelsesprogram for smerter i albuen »

Ved særligt besværlige tilstande kan man supplere behandlingen med gigtmedicin eller eventuelt en til flere blokader med binyrebarkhormon.

Behandling med shock-bølger (ESWT) og eventuelt akupunktur kan hjælpe i en del tilfælde.

Operation af tennisalbue og golfalbue

Hvis al anden behandling er forsøgt uden tilstrækkelig lindring eller hvis der er dannet knoglespidser ved muskelsenetilhæftningen, kan der i sjældne tilfælde forsøges operativ behandling.

Til toppen af siden