Skader på menisk

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Den hyppigste årsag til gener i knæet er skader på en menisk. Hvis en af meniskerne er gået i stykker, kan Aleris-Hamlets knæspecialister reparere skaden ved en kikkertoperation i knæet.

Inde i knæleddet fungerer menisken som en støddæmper ved bevægelse. Uden menisken ville knoglebrusken blive meget hårdt belastet. Derudover har menisken også en stabiliserende funktion.

Knæled ovenfra

Hos yngre opstår meniskskader oftest, når knæet vrides samtidig med, at det er belastet. Herved kommer menisken i klemme mellem lårbensknoglen og skinnebenet, og menisken vrides i stykker. Skader på menisken ses ofte sammen med fx ledbåndsskader, men ofte sker skaderne ved selv mindre belastninger og går ofte uopdagede hen i starten.

Hos ældre skyldes skaden, at der er kommet slid af såvel brusken som meniskerne i knæet. Ved hårdere belastning eller små vrid, rives den sårbare menisk i stykker, og der kommer smerter.

Symptomer på meniskskade

 • Fastlåsning af knæet, når benet har været bøjet (fx i hugsiddende stilling)
 • Smerter ved belastning og rotationer af knæet
 • Hævelse af knæet i større eller mindre grad
 • Klik fra knæet, som kan føles eller høres ved bevægelse
 • Nedsat bevægelighed af knæet

Video om meniskskaderSe video om meniskskade »

Undersøgelse for skader på menisk

Diagnosen kan oftest stilles udfra sygehistorien og en klinisk undersøgelse af knæet. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at supplere med røntgenundersøgelse og eventuelt MR-scanning, inden man kan tage endelig stilling til, om en operation kan hjælpe.

Operation for meniskskade

De helt små meniskskader kan hele af sig selv, men ved mistanke om en meniskskade bør man altid undersøges af en læge. Hvis der fortsat er symptomer efter 4-6 uger, er chancen for at skaden heler af sig selv lille. 

Hvis en af meniskerne er gået i stykker, kan man reparere skaden ved en kikkertoperation i knæet – også kaldet en knæartroskopi. Her fjerner man den del af menisken, som er gået i stykker.

I nogle tilfælde er det muligt at reparere menisken igen enten ved at sy eller stifte den på plads gennem kikkerten eller gennem en mindre åbning på siden af knæet. 

MeniskoperationSe video om behandling af menisklæsioner »

Til toppen af siden