Skip to Content

Har du ondt i lysken?

Slip af med dine lyskesmerter, og få din bevægelighed tilbage

Book din konsultation

Lyskesmerter | Hjælp hos erfarne fysioterapeuter

Fleksibel træning | Vælg din løsning

Vi ved af erfaring, at de bedste resultater opnås, hvis træningen nemt kan passes ind i din hverdag og livssituation. 
Derfor kan du skræddersy din træning til dine behov. Vælg mellem holdtræning, selvtræning eller individuel træning hos en fysioterapeut.

Din behandling kan bestå af

Hvorfor får jeg ondt i lysken?

Lyskesmerter kan opstå af mange forskellige årsager, og det er vigtigt at få stillet den rigtige diagnose, så du kan få den optimale behandling.

Ofte skyldes lyskesmerter overbelastning eller en forstrækning af musklerne i lyskeområdet. Det sker typisk ved sportsaktiviteter, hvor der er mange hurtige retningsskift eller pludselige bevægelser, som fx i fodbold, håndbold eller løb.

Sportsfolk, især dem der deltager i intense sportsgrene som fodbold og håndbold, er særligt udsatte for lyskesmerter. Disse sportsgrene stiller store krav til lyskens muskler, da de konstant udsættes for belastning ved hurtige bevægelser og skift i retning. Men også personer, der ikke nødvendigvis er aktive sportsudøvere, kan opleve lyskesmerter som følge af gentagne bevægelser eller overbelastning under dagligdagsaktiviteter. Forkert løfteteknik eller tunge løft kan også belaste lysken og føre til skader.

Akutte skader i lysken opstår ofte ved pludselige bevægelser, som fx et hurtigt retningsskift eller et spring under sport. Overbelastningsskader udvikler sig derimod gradvist som følge af gentagne bevægelser eller langvarig belastning af lysken.

Andre faktorer som muskelubalancer, nedsat fleksibilitet eller svaghed i musklerne omkring lysken kan også bidrage til skader. Håndteres de ikke korrekt, kan de føre til længerevarende problemer med lyskesmerter.


Hvordan forebygger jeg smerter og skader i lysken?

Der er flere ting, du selv kan gøre for at forebygge lyskesmerter og sikre, at dine muskler i lysken og de omkringliggende områder er stærke og fleksible nok til at håndtere belastningen fra sport eller daglige aktiviteter.

Her er fysioterapeutens 5 gode råd til at forebygge lyskesmerter:

  1. Opvarmning før træning: Sørg altid for at varme op, inden du dyrker sport eller motion. En ordentlig opvarmning forbedrer blodgennemstrømningen til musklerne og forbereder dem på fysisk aktivitet.
  2. Strækøvelser: Regelmæssige strækøvelser hjælper med at holde lyskemusklerne smidige og reducerer risikoen for forstrækninger.
  3. Styrketræning: Fokuser på at styrke lyskemusklerne og de omkringliggende områder som hofter og lårmuskler. En stærk og velafbalanceret muskulatur mindsker risikoen for skader.
  4. God teknik: Ved sport, især sportsgrene som fodbold og håndbold, hvor retningsskift er almindelige, er det vigtigt at bruge korrekt teknik. Dette reducerer belastningen på lyskemusklerne og minimerer risikoen for skader.
  5. Undgå overbelastning: Det er vigtigt at lytte til din krop og undgå at overbelaste musklerne ved gentagne eller intense aktiviteter uden tilstrækkelig restitution.

Book tid til din første konsultation

Mød vores erfarne fysioterapeuter online eller i vores klinik i Ringsted. Den 1. december 2024 åbner vi også i Aalborg, Aarhus og København.

Book tid

Back to top