Fodens anatomi
Foden er opbygget således, at den kombinerer styrke med elasticitet.
Selve fodens skelet består af 26 fodknogler, der holdes sammen af kraftige ledbånd. Sammen med fodens muskler og sener danner knoglerne en fjedrende hvælving, der er i stand til at overføre legemets vægt til underlaget og afvikle bevægelsen.
Fodens skelet
Fodens skelet inddeles i fodroden, mellemfoden og tæerne. Fodroden omfatter 7 store knogler, hvoraf hælbenet og rullebenet er de største. Foran rullebenet ligger det bådformede ben og foran hælbenet findes terningebenet, der sammen med 3 små kileben danner overgangen til mellemfodsknoglerne. De 3 kileben er via hver sit rodled forbundet med 3 mellemfodsknogler. De 2 yderste mellemfodsknogler danner rodled med terningbenet. De 5 mellemfodsknogler er via grundled forbundet med tåknoglerne. Der er i alt 14 tåknogler. De fordeler sig på 4 tæer med hver 3 knogler (grundstykke, mellemstykke og yderstykke) og storetåen med kun 2 knogler (grundstykke og yderstykke).
Strække- og bøjesenerne løber på hhv. oversiden og undersiden af foden. Fodbuen holdes ved en stram bindehinde, der går fra undersiden af hælbenet ud under fodbuen.
Platfod
Tidligere kunne man kun behandle med fysioterapi, indlæg eller omfattende stivgørende operationer. I dag mestrer vi en række oprettende operationsteknikker.
Seneknude - ganglion
En seneknude er en lille, godartet cyste, der er fyldt med en gele-agtigt væske, der stammer fra en seneskede eller en ledkapsel.
Slidgigt i bagfoden
Slidgigt i bagfoden kan i nogle tilfælde lindres ved indlæg og korrektion af fodtøjet. Hvis dette ikke hjælper, kan vi tilbyde en stivgørende operation.
Hulfod
Tidligere kunne man kun behandle med fysioterapi, indlæg eller omfattende stivgørende operationer. I dag mestrer vi en række oprettende operationsteknikker.
Kuskefod
Kuskefod er en fortykkelse af svangens seneplade, ofte ledsaget af en tydelig knudedannelse i svangsenen.