Skip to Content

TBE-vaccination

Beskyt dig mod flåtoverført hjernebetændelse

TBE-vaccine

Priser for TBE-vaccine

Pris pr. vaccination voksne: Kr. 242,-
Pris pr. vaccination børn: Kr. 335,-

Administrationsgebyr pr. vaccination: Kr. 445,-

 

Hvad er TBE-virus og hvordan smitter den?

TBE (Tick-Borne Encephalitis), i daglig tale flåtoverført hjernebetændelse, er en virus, der overføres til mennesker ved bid fra skovflåter. Flåten overfører virussen med det samme i modsætning Borrelia, så det er ikke nok at fjerne flåten inden for 24 timer. TBE kan ikke smitte fra person til person.

Hvad er typiske symptomer på TBE-virus?

Bliver du bidt af en flåt, der bærer TBE-virus, kan du opleve symptomer efter 7 - 14 dage. Cirka 75% af de smittede oplever ingen symptomer. De cirka 25%, der udvikler symptomer, oplever influenzalignende symptomer som feber, træthed, hovedpine, svimmelhed og muskelømhed i fase 1, der varer 2 - 4 dage.
Omkring 20 - 30% af de smittede oplever, efter en symptomfri periode på en uge, at gå ind i fase 2 med alvorlige symptomer som feber, hovedpine, nakkestivhed og neurologiske problemer, der kan føre til hjernebetændelse.

Hvor hurtigt virker TBE-vaccinen?

TBE-vaccinen gives i tre doser med intervaller på 1 - 3 måneder og 5 - 12 måneder. Efter grundvaccinationen er du beskyttet i 3 år, hvorefter det anbefales at få en booster-vaccination. Det er vigtigt at vide, at TBE-vaccinen reducerer risikoen for infektion, men fuld beskyttelse kræver regelmæssige booster-doser.

Hvor findes TBE-virussen?

I Sverige er TBE-virus udbredt, men i Danmark er den fortsat sjælden. I visse områder er der øget risiko for at blive smittet. Både Bornholm og i Nordsjælland, specielt Tisvilde Hegn, er kendte risikozoner. Andre områder med smittetilfælde er Gribskov, Hareskoven, Tokkekøb Hegn, Ravnsholt Skov, Fedet ved Præstø og Stensved samt på Lolland-Falster.


Hvilke konsekvenser har TBE-virussen?

Hvis TBE-virus udvikler sig til hjernebetændelse, kan det føre til varige mén som lammelser, høretab, tremor og kognitive problemer. Omkring 1/3 af dem, som får hjernebetændelse oplever permanente senfølger.

Hvem er i øget risiko for at få TBE?

Flåter, der bærer TBE-virussen, findes i de markerede områder på kortet. Hvis du bor eller færdes i disse områder, er du i øget risiko for at blive bidt og smittet med TBE. Skovarbejdere, jægere, børn, orienteringsløbere og andre, der ofte færdes i skove, er derfor særligt udsatte. Mænd over 50 år har øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte. 


Back to top