PET-CT scanning
PET-CT scanning er den mest avancerede billeddiagnostiske undersøgelsesmetode, som findes i dag til diagnosticering af kræft. Scanningen udføres hos Aleris i Oslo, som er et af de førende Kræftcentre i Norden
Scanningen udføres hos Aleris i Oslo, hvor vi modtager patienter fra hele Norden. De råder over den nyeste og mest avancerede PET-CT teknologi.
Personalet forstår dansk, og som regel vil der være dansktalende personale tilstede. Når skanningen er udført udarbejdes en beskrivelse, som sendes til den henvisende læge i Danmark. Din læge i Danmark har mulighed for dialog med de læger, som har udført undersøgelsen. Det er vores mål, at du oplever et sammenhængende og professionelt forløb.
Ny, innovativ prostatadiagnostik
I Aleris er vi optaget af at være innovative. Vi er stolte over at være de første i Skandinavien, som tager en ny, lovende metode for diagnosticering af prostatakræft i brug. Metoden har allerede været anvendt i længere tid ved europæiske sygehuse.
Prostata Specifikt Membran Antigen (PSMA) er sidste generation sporstof (tracer) til brug i PET/CT for diagnosticering af prostatakræft. Metoden har vist meget lovende resultater, når det kommer til påvisning af selv mindre metastaser. Når kræftcellerne optager sporstoffet afgives der en svag stråling, som man kan se under en PET/CT scanningen. På den måde kan man gengive og beskrive kræftspredningen.
Ret til undersøgelse i EU
Hvis du er henvist til PET/CT scanning på et hospital, kan du vælge at få udført undersøgelsen på et hospital i et andet EU/EØS-land og efterfølgende få refunderet hele eller dele af udgifterne. Din refusion vil svare til den pris, som undersøgelsen ville koste, hvis den blev givet på et hospital i Danmark.
Da PET-CT er en hovedfunktion i Danmark, kræves der ikke forhåndsgodkendelse hos din region for at blive henvist til PET/CT-diagnostik hos Aleris i Oslo efter reglerne i patientmobilitetsdirektivet om refusion af undersøgelse og behandling indenfor EU/EØS.
Læs mere her om dine rettigheder
Hvordan får man udført en PET-CT scanning?
- Din urolog eller onkolog sender en anonymiseret henvisning inkl. kliniske oplysninger, sidste PSA og kreatinin til Aleris Røntgen Frogner (se kontaktinformationer nedenfor)
- Din urolog eller onkolog kontakter kontorleder Marlene Schjerlund for at bekræfte, at henvisningen er modtaget og opgiv her personoplysninger
- Aleris Røntgen Frogner sender indkaldelsesbrev til dig
- Du medbringer eventuelle gamle billeder fra CT og MR, når du møder
- Den henvisende læge modtager svar og beskrivelse inden for 4 - 7 dage
Praktiske spørgsmål og henvisning sendes
Marlene Schjerlund, kontorleder Aleris Røntgen Frogner, Aleris Helse AS
Frederik Stangs gt. 11-13, 0264 Oslo
Telefon: +47 22 54 11 19, mobil: +47 971 00 448, fax:+47 22 54 11 12
Mail: marlene.schjerlund@aleris.no
Faglige spørgsmål kan rettes
Bernt Jacobsen, leder og fagansvarlig PET/CT Aleris Røntgen Frogner
Mobil: +47 40 45 55 02, fax: +47 22 54 11 12
Mail: bernt.jacobsen@aleris.no
Det praktiske
Når henvisningen er på plads, hjælper vi dig med alt det praktiske omkring tidsbestilling, indhentning af journaler, transport til og fra skanneren i Oslo.
I de fleste tilfælde kan skanningen planlægges således, at du kommer hjem samme dag. Skulle overnatning i Oslo blive nødvendig, arrangerer vi også dette for dig. Du bliver udstyret med komplet rejseplan og kontaktnummer til dansktalende personale.
Scanningen udføres på vores diagnostiske center på Frederik Stangs Gatan 11-13 i Oslo. Personalet forstår dansk, og som regel vil der være dansktalende personale tilstede.
Hvad er en PET-CT scanning?
En PET-CT scanninger en kombination af to teknologier, nemlig PET, hvor man ved indsprøjtning af en lille mængde radioaktivtsporstof (isotop) kan påvise sygdomsaktivitet og CT, som kan vise præcise røntgensnit-billeder af kroppen. Ved at kombinere PET og CT kan man meget nøjagtigt se, hvor i organerne eventuel sygdomsaktivitet er lokaliseret.
PET-CT scanning kan være relevant ved:
Kræft
- Udredning (Oversigt over indikationer for PET/CT ved kræftudredning)
- Undersøgelser ved tilbagefald (metastaser)
- Måling af behandlingseffekt
Demens og hukommelsessvigt
- Udredning af tidlige symptomer på mulig demens
- Differentiering mellem de forskellige demensformer
Infektionssygdomme (lokalisering af infektionen)