KOL - kronisk obstruktiv lungesygdom

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

KOL er en kronisk sygdom, som ikke kan helbredes, men med et rygestop, fysisk aktivitet og den rette medicinering kan du få et meget bedre liv og bremse sygdommens udvikling.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Mere end 400.000 danskere lider af KOL. Det er både mænd og kvinder, som rammes af sygdommen. KOL kan forekomme fra 40-års alderen, men de fleste er 50 - 70 år, når diagnosen bliver stillet. Sygdommen er imidlertid snigende, og man kan have været syg i mange år, inden diagnosen KOL bliver stillet.

Hvad er KOL?

KOL er en sygdom, som skyldes forandringer i luftveje og lungerne. Det medfører en forsnævring af luftvejene, som giver øget modstand i luftvejene. Personer med KOL skal derfor bruge flere kræfter på at trække vejret. Dette giver åndenød, især når man skal bevæge sig og har brug for at trække vejret hurtigt.

Hvorfor får man KOL?

Rygning er hovedårsagen, men KOL forekommer dog også hos mennesker, som aldrig har røget. Tobaksrygningen udløser en kronisk betændelsestilstand i bronkierne og lungerne. Dette medfører et funktionstab af bronkieslimhinden og lungekapaciteten. 

Symptomer på KOL?

 • Hoste med øget slimmængde
 • Åndenød ved fysisk anstrengelse
 • Ømhed i brystet
 • Hvæsende vejrtrækning

Symptomerne er ofte værst i formiddagstimerne

Undersøgelse af KOL?

Speciallægen gennemgår din sygehistorie, rygevaner og erhvervsfaktorer. Der foretages herefter lungefunktionsundersøgelser, som kan afgøre, om du lider af KOL.

Behandling af KOL

KOL kan ikke helbredes, men man kan bremse udviklingen og få det bedre gennem vejledning om rygeophør, fysisk aktivitet og bronkieudvidende og betændelsesdæmpende medicin. Jo tidligere du får diagnosen, jo bedre er chancerne for at undgå, at sygdommen bliver invaliderende. Speciallægen hjælper også med at forebygge akutte forværringer.

Til toppen af siden