Livmoderkræft

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Livmoderkræft er sjælden før 40-års alderen, og de fleste tilfælde findes i 60-års alderen. Der opdages ca. 600 nye tilfælde af livmoderkræft hvert år i Danmark.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Livmoderkræft opstår i livmoderens slimhinde, hvor de ellers normale celler udvikler sig til kræftceller, der vokser uhæmmet og ødelægger de normale celler, som omgiver dem. Kræftforandringerne vokser enten som en polyp (udposning) eller som en flad knude ud fra slimhinden. I begge tilfælde kan svulsten vokse ned i livmodervæggen og efter nogen tid også vokse igennem livmodervæggen. Samtidig kan den sprede sig til lymfeknuder, lunger, lever eller knogler.

Kræftknuden kan også vokse ned imod livmoderhalsen, men livmoderhalskræft er en helt anden sygdom end kræft i livmoderen.

Årsager til livmoderkræft

Man kender ikke den nøjagtige årsag til livmoderkræft, men man ved, at der er flere faktorer, som øger risikoen for kræft i livmoderen:

 • Overvægt
 • Barnløshed og især ufrivillig barnløshed pga. manglende ægløsning og forstyrrelser i hormonbalancen
 • Østrogenbehandling uden samtidig behandling med det andet kvindelig kønshormon gestagen
 • Tidlig menstruationsstart og sen overgangsalder
 • Sukkersyge
 • Forhøjet blodtryk

Symptomer på livmoderkræft

Livmoderkræft opdages ofte på et tidligt stadie, da den giver blødningsforstyrrelser, men sjældent smerter. Du skal være opmærksom på:

 • Uregelmæssige blødninger, hvis du er i den fødedygtige alder eller evt. er i hormonbehandling
 • Blødning eller pletblødning efter overgangsalderen
 • Blodigt udflåd fra skeden

De nævnte symptomer er ikke nødvendigvis tegn på livmoderkræft, men det er vigtigt at søge læge ved uregelmæssige blødninger, så en evt. kræftsygdom kan blive opdaget så tidligt som muligt. Da der er symptomer tidligt i forløbet, opdages kræften i reglen i et tidligt stadie, og prognosen er derfor noget bedre end ved fx kræft i æggestokkene.

Undersøgelse for livmoderkræft

Hvis du får ovenstående symptomer, bør du undersøges af en gynækolog. Ud over at lytte til dine symptomer, får du foretaget en gynækologisk undersøgelse kombineret med en ultralydsscanning af underlivet. Gynækologen vurderer, om livmoderen har en normal størrelse, og om der er tegn på kræft uden for livmoderen. Det er dog kun muligt at afgøre, om der er tale om kræft, hvis man undersøger væv fra livmoderslimhinden i mikroskop. Derfor foretages der også en lille udskrabning i lokalbedøvelse, hvor gynækologen suger og skraber lidt væv ud fra livmoderhulen. Efter ca. 1 uge foreligger svaret, og du bliver kontaktet vedr. resultatet.

Behandling af livmoderkræft

Livmoderkræft behandles først og fremmest ved en operation, hvor hele livmoderen samt begge æggestokke og æggeledere fjernes (se fjernelse af livmoder). Hvis der er synlige tegn på spredning til bækkenet, tages der vævsprøver. Alt det fjernede væv undersøges efter operationen i mikroskop for at se, hvor dybt kræftsvulsten er vokset ind i livmoderens væg, og hvor ondartede cellerne er. Ud fra disse undersøgelser besluttes det, om der er behov for supplerende strålebehandling.

Hvis en operation ikke er mulig, anvendes strålebehandling også. Hos nogle kvinder med meget fremskreden kræft, eller hvis der er tale om tilbagefald, kan der anvendes hormonbehandling til at hæmme udviklingen, men det kurerer ikke sygdommen.

Vi tilbyder

På Aleris-Hamlet opererer vi tidlige stadier af livmoderkræft. Hvis den kliniske undersøgelse giver mistanke om, at der er tale om mere fremskreden kræft i livmoderen, hjælper dig videre til et offentligt kræftcenter. Her vil man vha. røntgenundersøgelser og scanninger undersøge, om kræften har spredt sig til andre organer, inden man opererer.

Til toppen af siden