Springfinger

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Hvis din finger låser sig fast og gør ondt, når du prøver at strække den, for herefter pludselig at rette sig ud, så har du en springfinger. Det kan afhjælpes med en lille operation.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

SpringfingerBøjesenerne til fingrene løber fra fingrenes grundled og ud til yderleddene. De er omsluttet af seneskeder, som sikrer, at senerne følger knoglerne i fingrene - også når fingrene bøjes. Hvis der opstår en lille fortykkelse på senen, er der ikke længere plads til senen inde i seneskeden, og senen kan komme i klemme, når fingeren bevæges.

Årsager til springfinger

Sygdommen er relativt almindelig. Den opstår i alle aldersgrupper. Den skyldes en irritation omkring bøjesenerne til fingeren. Personer med sukkersyge kan udvikle tilstanden i mange fingre, hvilket kan nødvendiggøre flere operationer.

Symptomer på springfinger

Symptomerne er ømhed og smerter ved fingerens grundled, når fingeren bøjes og strækkes. Når fingeren bevæges, kan man også høre den meget karakteristiske klikkende lyd, når senen passerer gennem seneskeden. Ofte er det svært at bøje og strække fingeren. Når fingeren rettes ud, sidder bøjesenen fast et øjeblik, indtil muskelkraften bliver stor nok til at overvinde hindringen i seneskeden. Der lyder et lille smæld, og fingeren rettes pludselig ud. Derfor kaldes tilstanden for springfinger.

Der findes varierende grader fra let ubehag og til en smertefuld total aflåsning af fingeren. Ofte er der en mindre fortykkelse af senen ud for grundleddet.

Undertiden kan man føle en knudedannelse på bøjesenen i håndfladen lige ved bøjefuren.

Behandling af springfinger

Har symptomerne stået på i flere uger, er en operation oftest nødvendig. Ved operationen spaltes den første del af seneskeden gennem et lille tværsnit ved håndfladens bøjefure ud for den berørte finger. Derefter kan senen passere uhindret, symptomerne vil forsvinde og sjældent genopstå på samme finger.

Læs hele vores patientvejledning her

Til toppen af siden