Hofteartroskopi - kikkertoperation i hoften

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Hofteartroskopi er en højt specialiseret behandling, som ifølge Sundhedsstyrelsen kun må udføres på få hospitaler i Danmark heriblandt Aleris-Hamlet Hospitaler.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Hvad er en hofteartroskopi?

Man kan fejle forskellige ting i hoften, der gør, at man får gener. Nogle af disse gener kan afhjælpes ved en kikkertoperation i hoften - en såkaldt hofteartroskopi. Ordet artroskopi betyder at "kigge ind i led". Det er en undersøgelse, hvor man fører en smal kikkert på 4 - 5 mm i diameter ind i et af kroppens led, her hofteleddet.

Vha. artroskopet kan man inspicere leddets indre og vurdere eventuelle skader på ledbånd, ledlæbe, ledkapsel, slimhinde og brusk. I forbindelse med artroskopien kan man samtidig operere evt. skader på ledlæben, rense op i leddet, afglatte knoglefremspring og fjerne løse dele (mus) i hoften.

Hvornår skal du have en hofteartroskopi?

Smerter i hofteleddet kan skyldes forandringer inde i selve leddet. Det kan fx være som følge af:

 • Slidgigt
 • Slimhindeirritation fra en ledlæbeskade
 • Indeklemning i hofteleddet
 • Ledlæbeskader
 • Bruskskader evt. mus i leddet

En hofteartroskopi tilbydes primært til patienter med hoftesmerter, der skyldes forandringer inde i selve leddet og som ikke har udtalt slidgigt i hoften.

Indeklemning i hoften – impingement (CAM / Pincher)

Indeklemning i hofteleddet er den hyppigste årsag til en kikkertoperation i hoften. Det opstår, fordi der har dannet sig en ekstra tyk knoglekant på lårbenshalsen eller hofteskålen. Derved kommer ledlæbe og brusk i klemme mellem lårbensknoglen og knoglen i hofteskålen. Det giver symptomer i form af nedsat bevægelighed og smerter ved belastning specielt ved bevægelser i yderstillinger og evt. fastlåsning af hoften.

En sådan indeklemning af vævet kan afhjælpes ved en hofteartroskopi, hvor man afglatter overfladen af lårbenshalsen og hofteskålen, således at der bliver bedre plads.

Læs mere om indeklemning i hoften »

Til toppen af siden