Indeklemning i hoften

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Vrid, gentagne overbelastninger og slid af hofteleddet kan på sigt give forandringer og indeklemning i hoften. Behandlingen kan være aflastning, blokader eller en kikkertoperation i hoften.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Ledlæbeskader i hoften

Ledlæben fæstner hele vejen rundt på kanten af hofteskålen. Den fungerer som en tætningsmanchet, der giver en tæt overgang mellem lårbenshovedet og hofteskål. Ledlæben bliver skadet, hvis hoften går af led, men kan også slides ved gentagne belastninger og overbelastning.

Symptomer på ledlæbeskader i hoften

 • Fastlåsning af hoften under bevægelse
 • Smerter ved belastning

Bruskskader og mus i hoften

Beskadigelse af brusken i hoften sker typisk i forbindelse med udøvelse af sport eller ved ekstreme fysiske belastninger af hoften under arbejde. Oftest opstår bruskskaden ved, at man "vrider om" på hofteleddet. Omfanget af bruskskader varierer og langt fra alle kræver operation. I nogle tilfælde er der slået et stykke brusk eller knogle løs inde i hoften, der kan ligge og smutte rundt. Det er også det, man kalder en mus i hoften.

Symptomer på bruskskade i hoften

 • Hvis der kun er tale om en bruskskade, er symptomerne smerter ved belastning
 • Er der en mus, kan det udløse smerter og til tider aflåsning af hoften, når det løsrevne brusk- / knoglestykket sætter sig fast. Man kan også nogle gange få en klikfornemmelse i hoften

Indeklemning i hoften - impingement

I nogle tilfælde skyldes smerterne i hoften, at der har dannet sig en ekstra tyk knoglekant på lårbenshalsen eller hofteskålen formentlig pga. slid. Når hoften bevæges, støder knogleoverfladen på lårbenet og hofteskålen mod hinanden, således at ledlæbe og ledkapsel kommer i klemme.

Symptomer på indeklemning i hoften

 • Smerter ved belastning specielt ved bevægelser i yderstillinger, hvor vævet kommer i klemme
 • Nedsat bevægelighed

Hofteartroskopi - impingement

Undersøgelse af forandringer og indeklemning i hoften

Ved alle de nævnte lidelser, stilles diagnosen ofte vha. røntgenundersøgelse. I de tidligste faser kan ultralydsscanning og MR-scanning sikre diagnosen.

Behandling af forandringer og indeklemning i hoften

Vejledning i relation til valg af idræt er vigtigt. Det kan være nødvendigt at stoppe med løb, fodbold og aerobic og i stedet overgå til cykling, kajak, gang og svømning. Bløde sko med bløde indlægssåler kan anbefales, fx MBT-sko. Udspænding af musklerne omkring hofteleddet er vigtigt.

Ultralydsvejledt blokade i hofteleddet

Hvis årsagen til smerterne skyldes forandringer inde i selve hofteleddet fx slidgigt eller slimhindeirritation fra en ledlæbeskade eller andet, kan man med en blokade forsøge at sprøjte lokalbedøvelser og binyrebarkhormon ind i hofteleddet.

Kikkertoperation af hoften - Hofteartroskopi

En hofteartroskopi tilbydes primært til patienter med hoftesmerter, der skyldes forandringer inde i selve leddet og som ikke har udtalt slidgigt i hoften.

Til toppen af siden