Baker cyste

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

En Baker cyste er en slimhindebeklædt udposning i knæhasen. Bakers cysten har næsten altid forbindelse til knæleddet via en mindre åbning lokaliseret til bagsiden af ledkapslen. Cystens kan variere i størrelse og giver smerter.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Bakers cysteMeget ofte dannes Baker cysten pga. en sygelig tilstand i knæleddet, der giver slimhindebetændelse med væskeansamling. Baker cysten er hyppigt forårsaget af en meniskskade eller slidgigt. Den kan mere sjældent ses hos mindre børn, hvor der er opstået en defekt i ledkapslen under barnets vækst.

En variant af Baker cysten er lokaliseret til en af de store hasesener. Denne cystetype ligner en seneknude. Den er beliggende længere mod indersiden af knæet og har ingen forbindelse til leddet.

Symptomer på Bakers cyste

En Bakers cyste giver smerter og trykkende fornemmelse på bagsiden af knæet med forværring, når leddet bøjes sammen. Symptomer kommer oftest første gang ved besvær med at arbejde i hugsiddende stilling. Meget ofte er der samtidig smerter og hævelsestendens i selve knæleddet i tilknytning til belastninger som gang, arbejde eller løb.

Er Bakers cysten stor, føles hele knæet spændt. I sjældne tilfælde kan cysten gå i stykker, og væsken vil forplante sig ned i lægmuskulaturen. Dette medfører ret udtalte smerter og hævelse i hele læggen.

Behandling af Baker cyste

Mindre Baker cyster kan forsvinde af sig selv. Hos børn er dette næsten altid tilfældet. Derfor kan tilstanden ses an uden operation.

Er der en samtidig en meniskskade, anvbefaler vi en kikkertoperation. Baker cysten vil så ofte forsvinde i løbet af nogle uger efter, at meniskskaden er opereret. Indtræffer dette dog ikke indenfor 6 måneder, tilbydes efterfølgende fjernelse af selve cysten.

Er der ingen skader i knæleddet, der kræver en kikkertoperation og findes samtidig en symptomgivende Baker cyste, vil vi anbefale, at den fjernes.

En Baker cyste, der er gået i stykker med udtalte smerter i læggen, kan kræve hurtig behandling på sygehus.

Forventninger til operationen

Der er en spændingsfornemmelse i knæhasen lang tid efter operationen, og der går 2 - 3 måneder, inden de fleste patienter går frit. Resultatet af operationen er ellers godt, kun hos 5 -10 % af patienterne kan Bakers cysten gendanne sig måneder eller år efter operationen. Har du meniskskader eller en dårlig brusk i knæleddet, må du ikke forvente, at alle symptomerne fra leddet forsvinder. Især slidgigtsforandringer medfører oftest permanente klager, som senere kan kræve yderligere behandling.

Til toppen af siden