Anal fissur - rift ved endetarmen

Pralebanner
En rift ved endetarmen / anal fissur er en revne i huden i endetarmsåbningen. Det kan ofte behandles med salve eller Botox.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

En anal fissur giver typisk smerter i endetarmsåbningen og ganske let blødning i forbindelse med afføring. Smerterne forværres i forbindelse med afføringen.

Årsagen til en anal fissur er ofte forstoppelse, men der kan også være andre årsager såsom kroniske betændelsessygdomme i endetarmen eller diarré.

Tre behandlingsformer

Afføringsmiddel og salve

Behandlingen af en anal fissur er en regulering af afføringen med afføringsmidler kombineret med en salve, der virker afslappende på endetarmens lukkemuskel.

Muskelafslappende injektion med Botox

Hvis en fissur har varet over 6 uger og ikke har helet ved den første behandling, er næste skridt en injektion af et afslappende stof i lukkemusklen. Dette bevirker, at lukkemusklen bliver mindre spændt i en periode på op til 3 måneder. Derved aftager smerterne, og fissuren heler bedre. Indsprøjtningen hjælper i 2 ud af 3 tilfælde. 

Operation

I enkelte tilfælde er behandling med muskelafslappende heller ikke tilstrækkelig. I disse tilfælde vil en operation med delvis overskæring af den inderste lukkemuskel være nødvendig for at få fissuren til at hele op.

Denne operation kan hjælpe i de fleste tilfælde.Operationen indebærer en lille risiko for let inkontinens (ca. 10 %), som er ufrivillig afføring. Derfor foretages den kun i de tilfælde, hvor medicinsk behandling ikke har hjulpet tilstrækkelig.

Til toppen af siden