Fistel ved endetarmen

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

En fistel ved endetarmsåbningen er ofte en følgetilstand af en tidligere byld ved endetarmsåbningen. Det er vigtigt, at fistler bliver behandlet, da de ellers kan forværres ved at danne forgreninger og flere bylder.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Fistel ved endetarmenEn fistel er en forbindelsesgang fra den endetarmskirtel, der har været betændelse i og til et sted i huden omkring endetarmsåbningen. Ofte vil der også være en forbindelsesgang til endetarmskanalen.

Hvorfor opstår en fistel?

En fistel opstår pga. en manglende opheling af det sår, der kommer, når bylden tømmes via et snit i huden. Forbindelsen ind til endetarmsåbningen opstår som et led betændelsesprocessen. En byld bliver dog ikke altid efterfulgt af en fistel, kun i ca. 50 % af tilfældene.

Symptomer på fistler

Symptomerne på en fistel er regelmæssig siven af betændelsesvæske fra en lille åbning i huden ved endetarmsåbningen. Der kan være smerter og feber i perioder, hvor afløbet fra fistlen til huden er lukket til, så betændelsen samler sig i fistlen og danner en lille byld.

Behandling af fistler

Det er vigtigt, at fistler ved endetarmsåbningen bliver behandlet, da de ellers har en tendens til at forværres ved at danne forgreninger og flere bylder. Kirurgisk indgreb er den eneste effektive behandling af fistler ved endetarmsåbningen. I de fleste tilfælde kan fistlen behandles ved en simpel, ambulant operation, hvor fistelgangen åbnes. Nogle gange kan det dog være nødvendigt med to operationer, hvor man ved den første operation anlægger et midlertidigt dræn i fistlen for senere at lukke fistlens indre åbning ved en ny operation.

Hvis såret heler ordentligt, er fistlen i reglen helbredt og kommer ikke igen. Ved de større fistler, som ikke kan gennemskæres i deres fulde udstrækning, er risikoen for tilbagefald større.

Til toppen af siden