Irritabel tarm - irritabel tyktarm

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Irritabel tarm er en meget hyppig mave-tarmsygdom, som kan påvirke livskvaliteten i udtalt grad. Den kaldes også for irritabel tyktarm eller nervøs tyktarm.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Irritabel tarm er en sygdom / tilstand med oppustet mave, smerter og ændret afføring. Irritabel tarm kan påvirke livskvaliteten i udtalt grad. 

Hvor udbredt er irritabel tarm?

Ca. 18 % af den danske befolkning skønnes at lide af irritabel tarm. Ca. halvdelen af alle danskere oplever mindst en periode i livet med symptomer på irritabel tarm. Sygdommen kan forekomme i alle aldre, men starter hos de fleste i det tidlige voksenliv. Den er tre gange hyppigere hos kvinder end hos mænd.

Hvorfor opstår irritabel tarm?

Videnskabelige undersøgelser tyder på, at en ubalance i tarmfloraen er en vigtig årsag. Tarmfloraen er et begreb, som dækker over de milliarder af bakterie, vira, svampe og parasitter, som vi har i vores tarmsystem. Således udvikles irritabel tarm ofte efter svære mave-tarm infektioner eller efter brug af bredspektret antibiotika.Stress kan muligvis være medvirkende årsag til udviklingen af irritabel tarm.

Symptomer på irritabel tarm

Mange oplever smerter eller mavekneb, som kommer og går, ofte dagligt, ofte efter måltider. Om natten optræder smerterne sjældent.

Afføringen veksler ofte mellem knoldet, normal og tynd afføring som kommer fra en til mange gange i døgnet. Nogen har ikke afføring i flere døgn.  

Et typisk symptom er fornemmelse af ikke at være ordentlig tømt efter toiletbesøg. Nogen gange kommer der en klat slim efter afføring. Oppustet mave især efter måltider er ofte det, som giver den største gene. Luften giver meget ubehagelig spændthed i maven og almen utilpashed. Luften kan presse op på mellemgulvet og give fornemmelse af åndenød. Luften kan give meget bøvsen og prutten. Der kan også være støj og rumlen fra maven. Generne letter efter afføring.

Irritabel tarm er ofte ledsaget af symptomer fra den øvre del af mave-tarmkanalen i form af kvalme, sure opstød, halsbrand, synkebesvær og fornemmelsen af en klump i halsen. Andre symptomer, der også kan følge med er fx træthed, feberfornemmelse, ledsmerter.  

Sygdommen har ofte et vekslende forløb, hvor sværhedsgraden af symptomerne kan skifte fra ganske lette i korte perioder til svære daglige smerter, som virker så invaliderende, at man ikke kan arbejde. 

Undersøgelse er vigtig!

Selv om symptomerne ligner irritabel tarm, er det er vigtigt, at tyktarmen undersøges ved en koloskopi, idet symptomerne på irritabel tarm kan forveksles med andre symptomer fra mere alvorlige sygdomme såsom polypper, betændelsestilstande (Crohns sygdom og Colitis ulcerosa) eller tarmkræft. Hvis disse ikke opdages så tidligt som muligt, vil udsigten til helbredelse ofte blive forringet.

Hvis du er ung, er det i mange tilfælde tilstrækkelig med en afføringsprøve.

Behandling af irritabel tarm

Behandling består først og fremmest af regulering af livsstil, men effekten af dette er ofte ikke tilstrækkelig.

Kost

Det vigtigste er formentlig en alsidig, fiberrig og naturlig kost samt regelmæssige måltider. Nogle har gavn af loppefrøskaller (HUSK, Syfilliflor) der giver planteslim omkring afføringen og derved letter passagen gennem tarmen. HUSK hjælper til at give formet men blød afføring. Det kan hjælpe både ved vandig og hård afføring.

Nogle oplever imidlertid forværring af smerterne ved højt indtag af fibre.

Store mængder sukker, hvidt brød og kunstige sødestoffer frarådes. Nogen er meget følsomme for gluten og får det bedre ved helt at undlade gluten i kosten. Nogen har såkaldt sekundær laktoseintollerans og befinder sig bedst uden mælk og lignende.

Væske

Drik godt med væske. Gerne vand. Drik 2 - 2½ liter pr. døgn. Ved fysisk træning og hedebølge skal der yderligere væske til. Kaffe og the i mindre mængde tæller med.

Toiletvaner

Tid og ro er vigtig. Det kan være godt at afsætte tid om morgenen for at nå at komme på toilet før en hektisk arbejdsdag begynder. Det er også vigtigt, at tage hensyn til tarmen og gå på toilet, når trangen til at skal af med afføring melder sig.
En skammel under fødderne, når du sidder på toilettet, kan gøre det lettere at tømme tarmen, da endetarmen derved bliver rettet ud.

Motion

Motion gavner generelt velværet og kan mindske spændinger i kroppen. Luft slipper formentlig også lettere ud fra tarmen ved motion. Så daglig motion anbefales.

Søvn og stress

For at tarmen kan fungere optimalt skal den have ro og hvile. I forbindelse med nattesøvnen foregår der en række vigtige processer i kroppen, også i tarmen. Er psyke og krop i alarmberedskab hæmmer det ofte funktionen af tarmen.

Afføringsmidler

Milde afføringsmidler som Magnesia og Movicol kan afhjælpe ophobningen af afføring og spændingen i tarmen og dermed smerterne.

Mælkesyrebakterier

Eftersom sygdommen sandsynligvis skyldes ubalance i tarmfloraen, er det en mulighed at afprøve effekten af mælkesyre bakterier i høj dosis.

Effekt af livsstilsændring

Med disse tiltag vil symptomerne på irritabel tarm i mange tilfælde blive reduceret væsentligt. Det kan dog tage op til et halvt år, inden den fulde virkning slår igennem. Tålmodighed er således også nødvendigt i behandlingen af irritabel tarm.

Til toppen af siden