Benæder - kolesteatom

 • Hvis du har ventetid i det offentlige

  Hvor længe vil du vente?

  Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

 • Velkommen til Aleris-Hamlet

  Den bedste anbefaling

  Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Det er vigtigt at få behandlet benæder / kolesteatom så hurtigt som muligt for at undgå, at det gør mere skade på øret.

Kontakt os

Hvad er benæder / kolesteatom?

I forbindelse med kronisk mellemørebetændelse bliver trommehinden tynd og uelastisk, og hvis en svækket trommehinde gennem længere tid udsættes for et undertryk i mellemøret, kan den suges ind i mellemøret, hvorved der trækkes hudbeklædt væv fra øregangen ind i mellemøret.

Huden, der normalt hele tiden udskiftes, afgiver døde hudceller til mellemøret. Normalt ville øret selv kunne rense dette ud, men når indtrækningen i trommehinden bliver tilstrækkelig stor, ophører den selvrensende funktion. De afstødte celler hober sig op, og danner det, man kalder "benæder" eller på lægesprog kolesteatom.

Et kolesteatom, der vokser langsomt, vil nedbryde det knoglevæv, det kommer i kontakt med – herunder også de små høreknogler. Det vil også med tiden give et kronisk øreflåd, fordi de døde hudceller i kolesteatomet let inficeres af bakterier.

Symptomer på benæder

Mange får ikke nogen særlige symptomer, men følgende kan opleves:

 • Hørelsen er ofte nedsat i varierende grad
 • Ildelugtende sekret, der løber ud af øret
 • Smerter, hvilket er et faresignal, der tyder på akut opblussen og dermed risiko for komplikationer. Smerterne kan være lokaliseret til selve øret men stråler ofte ud i tindingen
 • Øregangspolypper, som er udposninger af slimhinde fra mellemøret, der strækker sig ud i øregangen

Komplikationer til benæder

Nedbrydningen af knogle kan finde sted overalt i mellemøret, og kolesteatomet kan således æde sig vej ind i omgivende strukturer med alvorlige komplikationer til følge:

 • Spredning af infektion til indre øre, hvilket medfører svimmelhed og evt. total døvhed
 • Spredning af infektion til nerven, der styrer ansigtets muskler, hvilket medfører lammelse af ansigtsmuskler
 • Spredning af infektion til hjernens hinder (hjernehindebetændelse) eller selve hjernen, hvilket er meget alvorligt

Behandling af benæder

Det er vigtigt at få benæder behandlet så hurtigt som muligt for at undgå, at det gør mere skade på øret. Dette gøres ved at fjerne kolesteatomet ved en operation, som foregår gennem knoglen bag øret.

Hvis der allerede er sket skade på dele af øret, kan man forsøge at rekonstruere de ødelagte dele. Endelig må man sørge for at lukke trommehinden for at undgå, at der igen vokser hud ind i mellemøret.

Til toppen af siden