Polyp og ødem på stemmelæben

Det er vigtigt at få polyp / ødem på stemmelæberne fjernet, da der er en risiko for, at de med tiden kan tiltage i størrelse, hvorved stemmen bliver dybere, og i enkelte tilfælde kan de udvikle sig til kræft.

Strubens anatomi

En polyp på stemmelæben er en godartet, stilket svulst, der udspringer fra slimhinden. Denne kan også have form som en mere langstrakt, væskefyldt hævelse (ødem).

De er oftest lokaliseret ved stemmelæberne og der er gerne flere forskellige typer. De findes både hos børn og voksne. Hos voksne vokser de langsommere og holder sig tit til et begrænset område af slimhinden. Hos børn findes en særlig form (papillom), der vokser hurtigt og i nogle tilfælde spreder sig til hele strubens indre og videre ned i den øverste del af luftrøret.

Årsag til polyp på stemmelæben

Meget tyder på, at stemmelæbepolyp hos børn frembringes af et virus, der er af samme type, som det, der forårsager almindelige vorter på huden. Årsagen til polypper på stemmelæberne hos voksne er ikke kendt, men de opstår typisk efter gentagne infektioner i struben og forkert stemmebrug. Hævelse (ødem) opstår desuden ved langvarig eller massiv tobaksrygning.

Symptomer på polyp på stemmelæben

Det vigtigste symptom på polyp / ødem er en gradvis tiltagende hæshed. Hos børn forsnævres stemmeridsen ofte så meget, at der kan opstå vejrtrækningsbesvær med hivende vejrtrækning.

Behandling af polyp på stemmelæben

Diagnosen stilles vha. en kikkertundersøgelse af strubens indre også kaldet en laryngoskopi. Hvis du har en polyp / ødem på stemmelæben, skal de fjernes ved en operation. Ofte vil man anbefale talepædagogisk stemmetræning forud for operationen, hvis hæsheden har været langvarig og medfører forkert stemmebrug.

Stemmebåndspolyp har især hos børn en tendens til at komme igen, men de forsvinder ofte helt efter puberteten. Hos voksne kan polyp / ødem på stemmelæben også komme igen, og det er vigtigt at få dem fjernet, da der er en risiko for, at de med tiden kan tiltage i størrelse, hvorved stemmen bliver dybere, og i enkelte tilfælde kan de udvikle sig til kræft.

Til toppen af siden