Struma - Forstørret skjoldbruskkirtel

Enhver forstørrelse af skjoldbruskkirtlen hedder struma. Struma er næsten altid en godartet tilstand. På Aleris-Hamlet anvender vi en ny skånsom ultralydsteknik ved operation for struma.

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Normal skjoldbruskkirtelSkjoldbruskkirtlen er placeret på forsiden af halsen lige under skjoldbrusken, der hos mænd hedder Adamsæblet. Skjoldbruskkirtlen består af to næsten ens halvdele, som er forbundet med en bro. Dens funktion er at danne de stofskiftehormoner, som styrer stofskiftet.

Enhver forstørrelse af skjoldbruskkirtlen hedder struma. Forstørrelsen af kirtlen kan enten skyldes knuder og / eller cyster, men der kan også være tale om en ensartet vækst af kirtlen - også kaldet diffus struma. Struma er næsten altid en godartet tilstand. Man kender ikke den egentlige årsag til, at struma opstår, men man ved, at sygdommen er arvelig.

Symptomer på struma

StrumaSymptomerne på struma er en knude foran på halsen. Den kan variere i størrelse fra at være knap synlig til størrelsen på en grapefrugt. I sjældne tilfælde kan en meget stor struma trykke på luftrøret og give synke- og vejrtrækningsbesvær. Struma giver i nogle tilfælde enten for højt stofskifte eller for lavt stofskifte, men i mange tilfælde er stofskiftet normalt.

Behandling af struma

Hvis dit stofskifte ikke er normalt, skal du have en medicinsk behandling for at normalisere stofskiftet. I nogle tilfælde, hvor stofskiftet er forhøjet, kan man behandle med radioaktivt jod. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at skjoldbruskkirtlen svinder ind.

Hvis der er knuder i skjoldbruskkirtlen, som ikke deltager aktivt i hormondannelsen eller hvis strumaen giver trykgener på halsen, anbefaler vi ofte en operation.

På Aleris-Hamlet anvender vi kun en ny skånsom ultralydsteknik ved operation for struma. Ved denne operationsteknik fjernes den forstørrede skjoldbruskkirtel med en ultralydssaks (Harmonic Scalpel), og vævet udsættes derved for mindre varme, end når man opererer konventionelt. Det giver mindre blødning og mindre vævspåvirkning, og operationen er hurtigere overstået.

Til toppen af siden