Knogleskørhed - vertebroplastik

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Sammenfald i ryghvirvlerne pga. knogleskørhed kan afhjælpes med vertebroplastik. Mere end 85 % af de behandlede patienterne oplever væsentlig smertelindring.

Hvad er knogleskørhed?

Normal ryghvirvelLivet igennem sker der en stadig nedbrydning og genopbygning af knoglevævet. Efter at skelettet er udvokset omkring 20-års alderen udskiftes ca. 10 % af knoglevævet pr. år. Under opvæksten er opbygningen af knoglerne større end nedbrydningen, men efter at den maksimale knoglemasse er nået mellem 30 og 35-års alderen, bliver nedbrydningen større end opbygningen af knoglerne, og knoglemassen begynder gradvist at svinde ind.

Sammenfalden ryghvirvelLider du af knogleskørhed (osteoporose) betyder det enten, at dannelsen af nyt knoglevæv er stærkt nedsat, eller at nedbrydningen af knoglevæv foregår hurtigere end normalt. Herved mindskes elasticiteten samt styrken af knoglen, og der opstår sammenfald af ryghvirvlerne eller brud på ryghvirvlerne, hvilket kan give store smerter.

Sammenfald i ryggen pga. knogleskørhed er en af de hyppigste aldersbetingede sygdomme. Den rammer primært ældre kvinder fra 60 år og opefter. Blandt 70-årige kvinder finder man således sammenfald i ryggen hos ca. 20 %.

Behandling af sammenfald i ryghvirvlerne

VertebroplastikTraditionelt har man behandlet med smertestillende medicin, fysioterapi og evt. et korset. Mange bliver dog ikke smertefrie af denne behandling og oplever derfor en væsentlig begrænsning i deres daglige aktiviteter, som er med til at forringe livskvaliteten.

En behandlingsmulighed er vertebroplastik, et lille indgreb hvor der indsprøjtes 2 - 3 ml. knoglelim i den sammenfaldne ryghvirvel. Herved stabiliseres og styrkes ryghvirvlen. Patienter med både friske og lidt ældre sammenfald i ryggen kan afhjælpes med vertebroplastik. Mere end 85 % af patienterne med rygsmerter forårsaget af sammenfald oplever en væsentlig smertelindring efter operationen.

Video om operation for knogleskørhedSe video om operation for knogleskørhed i ryggen »

Til toppen af siden