Bruskskader i knæet

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Læs dine rettigheder her.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Bruskskader i knæet sker typisk i forbindelse med udøvelse af sport eller ved ekstreme fysiske belastninger af knæet under arbejde.

Oftest opstår bruskskaden ved, at man "vrider om" på knæet. Omfanget af bruskskader varierer, og langt fra alle kræver operation.

I nogle tilfælde er der slået et stykke brusk eller knogle løs inde i knæet, der kan ligge og smutte rundt. Det er også det, man kalder en mus i knæet. 

Andre gange er der tale om, at knæet gennem længere tid er blevet slidt (slidgigt), således at brusken har taget skade, og slimhinden i knæet er blevet irriteret. I så fald vil man rense op i knæet, og det kan give lindring i symptomerne evt. kun for en tid.

Symptomer på bruskskader i knæ

Hvis der kun er tale om en bruskskade, er symptomerne smerter ved belastning og nogle gange hævelse af knæet

Er der tale om en mus i knæet, kan det udløse smerter, hævelse og til tider aflåsning af knæet, når det løsrevne brusk- / knoglestykke sætter sig fast. Man kan også nogle gange få en klikfornemmelse i knæet

Undersøgelse af bruskskader i knæ

Diagnosen kan stilles ud fra sygehistorien og den kliniske undersøgelse af knæet. Ofte suppleres med røntgen og evt. MR-scanning, inden man kan tage endelig stilling til, om en operation kan hjælpe. Og i nogle tilfælde er det først i forbindelse med en kikkertoperation af knæet, at man får vished for skadens omfang.

Operation af bruskskader i knæ

Bruskskader har traditionelt været vanskelige at behandle, da brusk har en dårlig evne til at hele, og bruskskader ofte er første led i udviklingen af slidgigt.

Til lokale bruskskader er der imidlertid efterhånden udviklet flere behandlingsmetoder, som giver gode resultater med langvarig lindring af symptomerne.

Knæartroskopi

En bruskskade kan i nogle tilfælde afhjælpes med en kikkertoperation i knæet - også kaldet en knæartroskopi. Ved en kikkertoperation kan speciallægen rense op i leddet og fjerne det løse brusk ved bruskskaden. Efterlader den et lokalt område i leddet, hvor knoglen er blottet, kan man prikke små huller op i knoglen for at øge dannelsen af arvæv henover defekten. Dette kaldes mikrofrakturering.

Hvis bruskstykket kan sættes fast igen, gøres dette med små stifter evt. gennem en mindre åbning henover skaden. 

Video om reparation af bruskskader i knæSe video om behandling af brusklæsioner »

HemiCAP protese

Ved større bruskskader kan man indsætte en såkaldt HemiCAP protese. Det er en lille titaniumprotese, som er designet til at lukke defekten i brusken og genskabe en glat ledflade. Den ligner en skrue med en glat kappe på toppen.

HemiCAP protese

 

Der findes mere eksperimentelle metoder til behandling af bruskskader såsom brusktransplantation og anvendelse at donergraft. Disse behandlinger tilbyder vi dog ikke.

Læs om andre knæskader

Skade på korsbånd » Skade på ledbånd i knæ » Skade på menisk »
Løberknæ »
Springerknæ » Løs knæskal » 
Til toppen af siden