Manglende nedsynkning af testikel

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Manglende nedsynkning af testikel vil sige, at en eller begge testikler ikke ligger nede i pungen. Tilstanden er forbundet med risiko for sterilitet og øget risiko for testikelkræft.

Kontakt os

København

Testiklerne dannes under graviditeten i fosterets bughule. Før fødslen vandrer de normalt gennem lyskekanalen ned i pungen. Af ukendte årsager går denne vandring i stå hos 2 - 4 % af alle drengebørn. Ofte er det kun den ene testikel, der ikke er faldet ned i pungen ved fødslen. Den ligger hyppigst i lysken endnu, men kan også ligge i bughulen mellem tarmene. Hos mange falder testiklerne på plads inden for det 1. leveår. Hvis de ikke kommer på plads inden for det første år, er chancerne for, at det sker af sig selv, små.

Symptomer på manglende nedsynkning af testikel

Manglende nedsynkning giver ingen symptomer, udover at testiklerne ikke kan mærkes i pungen. Der er derimod en risiko ved at lade testiklen blive, hvor den er. Næsten alle mænd med vedvarende manglende nedsynkning har nedsat eller helt ophævet fertilitet. Dette gælder kun 60 % af opererede for begge testikler og 10 % af opererede for én testikel.

Mænd, der har haft manglende nedsynkning, har 4 gange større risiko for testikelkræft uanset, om de er blevet opereret eller ej. Derfor vælger man at undersøge testiklerne med en vævsprøve hos drenge, der bliver opereret efter 12-års alderen.

Operation for manglende nedsynkning af testikel

Operationen foregår gennem et lille snit i lysken, hvor strammende væv løsnes og testiklen placeres i pungen i en lille lomme under huden.

Til toppen af siden