Nyresten

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Aleris-Hamlet København tilbyder knusning af nyresten med laser ved en kikkertoperation Du kan blive behandlet inden for få dage, og smerteanfaldende forsvinder med det samme.

Kontakt os

København

NyrestenNyresten er hyppigere end både galdesten og blindtarmsbetændelse. 10 - 15 % af alle mænd og 3 - 5 % af alle kvinder får nyresten på et eller andet tidspunkt i deres liv, og nogle får det endda flere gange. Nyresten ses hyppigst i 30 - 40 års alderen.

Hvad er nyresten?

Nyresten dannes i nyrebækkenet, som ligger helt op af nyren. Her opsamles den nydannede urin og ledes ned til blæren via urinlederen. Stenene dannes, hvis kalk og affaldsstoffer udfælder sig som krystaller i stedet for at være opløst i urinen.

De fleste nyresten er små og passerer gennem urinvejene med få symptomer, men når nyrestenene er omkring 5 - 6 mm, kan de til gengæld sætte sig fast i urinlederen og skabe en række problemer og voldsomme smerter. De kan også forblive oppe i nyrebækkenet, hvor de kun giver gener, såfremt de hindrer afløbet af urin.

Symptomer på nyresten

Hvis du har en eller flere nyresten, som har sat sig fast i urinlederen eller i urinlederåbningen, får du voldsomme smerter, som begynder i siden eller ryggen lige under nederste ribben og stråler ned mod skridtet. Smerterne er meget intense og kommer i turer som kolikagtige smerter. Du har behov for akut smertestillende medicin, indtil man ser, om stenen kommer ud af sig selv.

Nyresten følges ofte af blod i urinen, da stenen laver rifter i slimhinden på sin vej. Ofte er det dog i så små mængder, at det kun opdages ved en undersøgelse af urinen. Tilbagevendende urinvejsinfektioner kan også skyldes sten i urinvejene, fordi bakterier kan formere sig i den stillestående urin, når afløbet blokeres.

Ved total tilstopning af den ene urinleder udvides nyrebækkenet ovenfor, og trykket stiger. Hvis tilstopningen er langvarig (over 2 - 3 uger), kan det høje tryk medføre uoprettelig skade på nyrevævet.

Undersøgelse for nyresten

Hvis du får symptomer på nyresten, foretages der i første omgang ofte en røntgenundersøgelse eller en CT-urografi. Såfremt det ikke viser noget, laver man en renografi, hvor man kan se, om der er fri passage i urinlederne.

Behandling for nyresten

Smertestillende medicin
Ofte afventer man blot situationen et par dage, da man ved, at de fleste nyresten passerer ned til blæren af sig selv. Man behandler dog med smertestillende midler, der samtidig får muskulaturen i urinlederen til at slappe af og lette stenpassagen.

JJ-kateter
Ved infektion i nyrebækkenet eller fare for tab af nyrefunktion pga. overtryk, kan man midlertidigt aflaste nyren ved at anlægge et såkaldt JJ-kateter, hvor man via et kikkertinstrument i blæren indfører et langt dræn i den tilstoppede urinleder fra nyre til blære.

ESWL (trykbølge stenknusning)
Hvis stenene ligger i nyrebækkenet, kan de knuses med shock-bølger (ESWL), der er en form for kraftige ultralydsbølger. Herefter kan stenen kan tisses ud som "grus". Nogle gange lykkes det dog ikke altid, og man kan i stedet knuse dem med en laser via en kikkertoperation. ESWL tilbydes ikke på Aleris-Hamlet (se laserknusning i stedet).

Laserknusning af nyresten
Hvis der er tale om fastklemte nyresten i urinlederen eller urinlederåbningen, er den ideelle behandling en knusning med laser via en kikkertoperation. Denne operation tilbydes på Aleris-Hamlet København. Du kan blive behandlet inden for få dage, og smerteanfaldende forsvinder med det samme.

Har du tjekket om din sundhedsforsikring dækker?

Hvis du er sat i behandling med smertestillende medicin for at se, om stenen skulle passere af sig selv, er der ikke tale om en akut sygdom. Det betyder, at hvis du har en sundhedsforsikring, kan du undersøge, om de dækker en stenknusning i stedet for at døje med smerter i en lang periode.

Til toppen af siden