Sædbrok - Spermatocele

  • Hvis du har ventetid i det offentlige

    Hvor længe vil du vente?

    Hvis du skal vente mere end 4 uger på udredning og behandling i det offentlige, kan du blive henvist til Aleris-Hamlet. Klik her for at læse om dine rettigheder.

  • Velkommen til Aleris-Hamlet

    Den bedste anbefaling

    Tilfredse patienter er din garanti for et behandlingsforløb med høj kvalitet og tryghed.

Sædbrok, eller spermatocele, er en cystedannelse ved bitestiklen eller sædlederen. Cysterne er godartede og skal derfor kun behandles, hvis de giver anledning til symptomer.

Hvad er sædbrok?

Hos nogle mænd dannes der væskefyldte blærer (cyster) i de kanaler, der forbinder testiklen og bitestiklen. Indholdet af cysterne er sædvæske og sædceller. Ofte vil der være flere små cyster, der tilsammen kan blive ganske store, fordi deres væskeindhold efterhånden forøges. Men trods dette er tilstanden ufarlig, idet cyster i bitestiklerne altid er godartede. En enkelt eller nogle få cyster opstår hos mange mænd efter 40-års alderen.

Symptomer på sædbrok

Symptomer på sædbrok er en hævelse i den bageste, øverste del af den ene eller begge testiklerne. Der er ingen smerter. Tilstanden kræver sjældent behandling, med mindre cysterne forårsager ubehag pga. deres størrelse.

Hvordan behandles sædbrok?

Eneste behandlingsmulighed er en operation, hvor der lægges et lille snit på siden af pungen, hvorefter sædbrokket forsigtigt løsnes fra omgivende strukturer, så disse ikke beskadiges. Indgrebet kan påvirke testiklens sædproduktion, så den mindskes eller ophører, men det medfører ikke sterilitet, hvis den anden testikel er normal. For at afgøre om det drejer sig om en anden alvorlig tilstand, kan man foretage en ultralydsundersøgelse af pungen.

Til toppen af siden