Urodynamisk undersøgelse - cystometri

En urodynamisk undersøgelse - også kaldet cystometri - kan være med til at afgøre, om vandladningsproblemer skyldes prostataproblemer eller problemer med blæremuskulaturen.

Kontakt os

København

Kontakt mig for tidsbestilling

Eller ring til os på 7020 2624

Hvis mænd får vandladningsbesvær i form af hyppig vandladning eller ufrivillig vandladning skyldes det ofte forstørret prostata, men det kan også skyldes en ustabil funktion i blærevæggens muskulatur. Det kan en cystometri være med til at klarlægge.

Hvad er en urodynamisk undersøgelse?

En urodynamisk undersøgelse er en undersøgelse af de nedre urinveje - blæren og urinrøret. Formålet er at måle:

  • Trykket i blæren under opfyldning og i forbindelse med blæretømning
  • Hvor meget blæren kan rumme
  • Kraften på strålen ved vandladningen
  • Hvor meget urin, der er tilbage i blæren efter vandladning

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen varer ca. 1 time. Du ligger på ryggen på et undersøgelsesleje. Før undersøgelsen bliver du vasket forneden, og sygeplejersken sprøjter noget lokalbedøvende creme ind i urinrøret med en blød plastsprøjte.

Du får lagt et lille kateter (tyndt plastikrør) op i blæren og et kateter i endetarmen. Nogle gange anvendes der 2 elektroder, som sættes ved endetarmsåbningen. Katetrene er forbundet med en trykmåler, der løbende regi-strerer trykændringerne i blæren under opfyldning og i forbindelse med blæretømning. Gennem kateteret fyldes blæren langsomt op med saltvand, indtil du føler vandladningstrang.

Du skal under undersøgelsen fortælle, hvornår du:

  • Har svag vandladningstrang
  • Har normal vandladningstrang
  • Ikke kan holde dig mere

Undersøgelsen slutter med at, du lader vandet i en tragt, mens kateteret endnu er i blæren. For at sikre det bedst mulige resultat, foretages undersøgelsen 2 gange efter hinanden.

Til toppen af siden