Urodynamisk undersøgelse - cystometri

En urodynamisk undersøgelse - også kaldet cystometri - kan være med til at afgøre, om vandladningsproblemer skyldes prostataproblemer eller problemer med blæremuskulaturen.

Kontakt os

København

Hvis mænd får vandladningsbesvær i form af hyppig vandladning eller ufrivillig vandladning skyldes det ofte forstørret prostata, men det kan også skyldes en ustabil funktion i blærevæggens muskulatur. Det kan en cystometri være med til at klarlægge.

Hvad er en urodynamisk undersøgelse?

En urodynamisk undersøgelse er en undersøgelse af de nedre urinveje - blæren og urinrøret. Formålet er at måle:

  • Trykket i blæren under opfyldning og i forbindelse med blæretømning
  • Hvor meget blæren kan rumme
  • Kraften på strålen ved vandladningen
  • Hvor meget urin, der er tilbage i blæren efter vandladning

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen varer ca. 1 time. Du ligger på ryggen på et undersøgelsesleje. Før undersøgelsen bliver du vasket forneden, og sygeplejersken sprøjter noget lokalbedøvende creme ind i urinrøret med en blød plastsprøjte.

Du får lagt et lille kateter (tyndt plastikrør) op i blæren og et kateter i endetarmen. Nogle gange anvendes der 2 elektroder, som sættes ved endetarmsåbningen. Katetrene er forbundet med en trykmåler, der løbende regi-strerer trykændringerne i blæren under opfyldning og i forbindelse med blæretømning. Gennem kateteret fyldes blæren langsomt op med saltvand, indtil du føler vandladningstrang.

Du skal under undersøgelsen fortælle, hvornår du:

  • Har svag vandladningstrang
  • Har normal vandladningstrang
  • Ikke kan holde dig mere

Undersøgelsen slutter med at, du lader vandet i en tragt, mens kateteret endnu er i blæren. For at sikre det bedst mulige resultat, foretages undersøgelsen 2 gange efter hinanden.

Til toppen af siden